In Nederland wordt de avocado volop gegeten. In 2017 werden er zelfs vier keer zoveel gegeten als in 2008.  Wat is de reden dat wij zoveel avocado’s eten? In deze blog een uitleg waarom wij zoveel avocado’s eten en antwoord op de vraag of ze werkelijk zo gezond zijn!

Volgens het Voedingscentrum is de avocado zo populair vanwege het feit dat men de avocado op een voetstuk heeft geplaatst. Vroeger werd gedacht dat vet slecht was, maar nu ligt de focus juist op het eten van goede vetten. Dit zijn onverzadigde en plantaardige vetten, die dus volop aanwezig zijn in de avocado.

De enige vrucht met een grote hoeveelheid vet
De avocado bevat veel vet. Het goede vet dat oliezuur heet. Dit is een onverzadigd vet dat het LDL-cholesterol verlaagt in het bloed. Het vetgehalte in een avocado kan wel oplopen tot 30 procent. Hierdoor bevat de avocado ook veel calorieën. Een halve avocado bevat al gauw 170 tot 180 calorieën. Hiermee wordt de avocado vaak als dikmaker gezien.

Veel vezels en vitamines
Naast de grote hoeveelheid vet bevat de avocado ook veel vezels. Zo bevat een halve avocado bijna 5 gram vezels. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en zorgen voor een verzadigd gevoel na het eten. Ook bevat de vrucht een aantal vitamines en mineralen. Zo bevat de vrucht veel vitamine E, magnesium en kalium. Vitamine E is een antioxidant en beschermt ons lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de vorming van botten en spieren en zorgt het voor een goede werking van de spieren en kalium is nodig voor het in balans houden van de vochtbalans.

Nu je weet dat de avocado ontzettend gezond is om regelmatig te eten zijn er bij de aankoop en het bewaren van een avocado nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Met deze tips krijg je de beste avocado!

 1. Bewaar ze niet in de koelkast

Bewaar een avocado niet in de koelkast. In de koelkast wordt het rijpingsproces namelijk wat vertraagd. Heb je een avocado die al heel rijp is, maar nog niet direct wilt opeten: stop ze dan wel in de koelkast.

 1. Een onrijpe avocado sneller laten rijpen

Ligt er in de supermarkt geen rijpe avocado? Stop dan een onrijpe avocado samen met wat rijpe bananen in een papieren zak. Rijpe bananen scheiden namelijk een stofje uit wat het rijpingsproces versnelt.

 1. Citroensap over de avocado

Een hele avocado per dag eten is misschien wat veel, maar een open halve avocado kleurt al snel bruin. Besprenkel deze helft met wat citroensap en pak ‘m goed in met folie. Zo voorkom je bruinkleuring van de vrucht. Ziet er toch net wat smakelijker uit.

 1. Koud kunstje

Wil je de zekerheid hebben om altijd een rijpe avocado in huis te hebben? Stop de avocado in de vriezer. Schil de avocado en snijd deze in stukken. Doe de avocadostukjes in een kom en voeg 1 eetlepel citroensap toe en mix het tot een gladde massa. Verdeel de avocado in porties in zakjes/bakjes en vries het in. Zo zit je nooit verlegen om een rijpe avocado.

Recept: Volkoren boterham met avocadodip

Ingrediënten (voor 4 personen)

 •  1 rijpe avocado
 • ½ citroen
 • 2 el magere kwark
 • 1 tl koriander
 • Peper
 • Zout
 • 8 sneetjes volkorenbrood

 

Bereiding
Snijd de avocado doormidden en haal de pit eruit. Schep het vruchtvlees eruit en stop dit in een kom. Schep hier de kwark en het sap van een halve citroen bij. Voeg de koriander toe en wat zout en peper naar smaak. Prak het mengsel met een vork tot je een gladde dip hebt. Smeer dit op 4 sneetjes brood en leg de 4 andere sneetjes brood bovenop het mengsel.

Voedingswaarde

Kcal                                      130
Vet                                        10,4 gram
Waarvan verzadigd           1,3 gram
Eiwit                                     9,5 gram
Koolhydraten                     28,6 gram
Vezels                                  6,7 gram