Nu de dagen weer korter en kouder gaan worden, wordt het steeds fijner om de warme smaken van de herfst te proeven. Een van deze warme, herfstige smaken is te vinden in de pompoen. Ontzettend veelzijdig en ook nog eens gezond voor je.

Waarom is het zo gezond?
Dat groenten eten gezond is wist je waarschijnlijk al, maar pompoen is met zijn grote hoeveelheid vitamine A wel een hele bijzondere. In een pompoen zit ruim 2 keer zoveel vitamine A dan je nodig hebt. Pompoen staat dan ook op de zevende plek van de groenten met de meeste vitamine A.

Naast de grote hoeveelheid vitamine A, bevat de pompoen ook nog andere vitamines. Zo bevat het vitamine C, een aantal B-vitamines en vitamine E. De vitamines A, C en E zijn vitamines met een antioxiderende werking. Dat betekent dat vrije radicalen, dit zijn schadelijke stoffen, onze lichaamscellen moeilijker kunnen beschadigen, waardoor de kans op ziekten als diabetes, kanker of hart- en vaatziekten iets kleiner wordt, maar pompoen heeft nog meer te bieden.

Minder eten door pompoen
Nog een reden waarom je vaker pompoen zou moeten eten. Pompoen zit namelijk vol met vezels en bevat weinig calorieën. Door het eten van pompoen zit je vaak voor een langere tijd vol, waardoor de kans op teveel eten klein wordt. Ook leuk meegenomen: de vezels zorgen voor een gezonde darmwerking.

Goed voor de ogen
Zoals hierboven al vermeld bevat pompoen ontzettend veel vitamine A. Vitamine A is goed voor onze ogen. Het zorgt er namelijk voor dat we goed in het donker kunnen kijken.

Een mooie huid
Wie wil dat nou niet? Een mooie gezonde huid? Het eten van pompoen draagt bij aan een egale teint van je huid. Dit wordt ook veroorzaakt door de grote hoeveelheid vitamine A.

Goed voor de bloeddruk
Het eten van pompoen is ook goed voor het hart. Dit komt door de vezels, vitamine C en kalium die in pompoen zitten. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het eten van voldoende kalium helpt bij het reguleren van een goede bloeddruk.

Een sterk immuunsysteem
Ook dit komt door de vitamine A in pompoen. Het helpt het lichaam te beschermen tegen infecties en virussen. Dit geldt ook voor vitamine C en E die in deze oranje kanjer zitten. Griepje op komst? Eet gerust wat vaker pompoen!

Ben je al wat enthousiaster geworden over de pompoen, maar geen idee wat je met pompoen kan maken? Probeer dan eens deze simpele, maar lekkere pompoensoep.

Recept

Biologische pompoensoep met wortel

Ingrediënten (voor 5 grote porties)

  • 1 grote -liefst biologische- pompoen
  • 500 gram winterpeen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el olie
  • 2 el tomatenpuree
  • 2-3 cm verse gember, geraspt
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • Zout en peper naar smaak
Pompoen soep 300x200 - Is pompoen gezond voor je?

 

Bereiding

  1. Kook ongeveer 500 ml water in een waterkoker
  2. Was de schil van de pompoen en snijd deze in blokjes. Snijd ook de winterpeen in ringen. Zet dit even apart
  3. Snijd de ui en knoflook fijn en verwarm dit in een grote pan met 1 el olie. Fruit dit kort in de pan
  4. Voeg vervolgens de blokjes pompoen en wortel toe samen met de tomatenpuree, gember en kurkuma. Bak dit voor 15 minuten op hoog vuur
  5. Voeg vervolgens het kokende water toe en laat het geheel voor 30 minuten sudderen op laag vuur met de deksel op de pan
  6. Giet het mengsel in een blender of keukenmachine en mix het geheel tot je een gladde substantie hebt (LET OP: je blender of keukenmachine moet wel hittebestendig zijn)
  7. Serveer de soep met volkorenbrood en geroosterde pompoenpitten.

 

Voedingswaarde
Kilocalorieën                       124
Vet                                         3,5 gram
waarvan verzadigd             0,7 gram
Eiwit                                      4 gram
Koolhydraten                      16 gram
Vezels                                   8 gram