Vandaag is het Internationale Coeliakiedag. Maar wat is coeliakie? Op de site van de maag-lever-darmstichting wordt de ziekte zo omschreven:

Coeliakie (spreek uit: seuliakíé) is een intolerantie voor gluten. Dat wil zeggen dat mensen met coeliakie gluten niet verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Daarnaast is haver in Nederland vaak besmet met tarwe en het wordt daarom meestal ook niet verdragen door mensen met coeliakie. Voedsel dat gluten bevat, veroorzaakt bij mensen met coeliakie een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Bij mensen met coeliakie gaan de darmvlokken kapot als deze regelmatig met gluten in aanraking komen. Dit veroorzaakt verschillende buikklachten.

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat er geen genezing mogelijk is, hoewel de klachten met een glutenvrij dieet significant kunnen afnemen. Om een beetje te helpen bij dit dieet hebben we een overheerlijk glutenvrij gerecht samengesteld. Eet smakelijk!

Ingrediënten
300 g basmatirijst
2 komkommers
1 eetrijpe mango
2 sjalotten
1 rode peper
3 el arachideolie
300 g kipgehakt gekruid
15 g verse koriander

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Halveer ondertussen de komkommers in de lengte en verwijder met een lepel de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in halve maantjes van 1 cm dik.
Schil de mango en snijd in blokjes van 1 cm. Snipper de sjalotten.
Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn.
Verhit de olie in een wok en bak hierin het gehakt rul.
Voeg de sjalotten, rode peper en de komkommer toe en roerbak 3 min. mee.
Voeg in de laatste minuut de mango toe en laat even warm worden.
Snijd de koriander grof.
Serveer de rijst met het roerbakgerecht en bestrooi met de koriander.