De winter is weer in aantocht en dus tijd om boerenkool te eten. Wat dacht je van een bord met verse boerenkoolstamppot of een smoothie met verse boerenkool. En dat is mooi, want boerenkool is ontzettend goed voor je gezondheid en past in een verantwoord voedingspatroon. Benieuwd waarom boerenkool zo goed voor je is? Lees het hieronder.

Boerenkool was een aantal jaren helemaal hip in Nederland. Het zou ontzettend veel gezondheidsvoordelen hebben. Wij kennen de boerenkool voornamelijk van de boerenkoolstamppot, maar je kan er ook een heleboel andere recepten mee maken. Daar is de winter het perfecte seizoen voor, want boerenkool smaakt het beste wanneer het in de winter wordt geoogst. Dit komt omdat vorst ervoor zorgt dat boerenkool een zoetere en zachtere smaak krijgt. Ook leuk om te weten, Nederland is het enige land waar boerenkool op grote schaal wordt geteeld. Het is verkrijgbaar van oktober tot maart.

De vitamines en mineralen
Net zoals andere groente bevat boerenkool ook een aantal vitamines en mineralen die goed zijn voor onze gezondheid. Zo bevat een portie boerenkool onder andere:

Vitamine A: Boerenkool bevat ruim twee keer de aanbevolen dagelijkse behoefte aan vitamine A. Deze vitamine is belangrijk voor onze ogen en kan nachtblindheid voorkomen. Met een portie boerenkool heb je dus al voldoende vitamine A binnengekregen.

Vitamine C: Deze vitamine is misschien wel een van de bekendste vitamines. Het heeft een functie als antioxidant en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.

Vitamine K: Deze vitamine wordt vaak vergeten, omdat wij deze voornamelijk zelf aanmaken in onze darmen. Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling en helpt het ook bij de aanmaak van botten. Een portie boerenkool bevat ruim 6 keer de aanbevolen dagelijkse behoefte aan vitamine K.

Calcium: In boerenkool zit ongeveer 10% van je aanbevolen dagelijkse behoefte aan calcium. Calcium is een mineraal dat nodig is voor gezonde botten. Het helpt tegen botontkalking op latere leeftijd.

Naast deze vitamines bevat boerenkool ook nog eens een hoop vezels. Een portie boerenkool bevat al bijna 10% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels. Deze vezels zijn goed voor een gezonde darmwerking Ook bevat boerenkool een hoop eiwitten die ons lichaam hard nodig heeft. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van onze lichaamscellen en uit onderzoeken blijkt dat je minder snel teveel eet als je voldoende eiwitten eet.

Voordat je meteen de stamper erbij pakt om een boerenkoolstamppot te maken, wacht nog even! Hieronder een overheerlijk recept met boerenkool.

Recept: Boerenkoolstoof met bonen

Ingrediënten (voor vier personen)

  • 500 gram verse boerenkool
  • 1 el plantaardige olie
  • 3 uien, in parten
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 400 gram chilibonen
  • 400 gram kidneybonen
  • 400 gram maïskorrels
  • 250 gram zilvervliesrijst
Foto Boerenkool 300x200 - Winterse boerenkool

Bereiding
Kook de zilvervliesrijst volgens de verpakking.
Kook de boerenkool in een pan met ruim kokend water in 20-25 minuten gaar.
Verhit de olie in een grote braadpan en fruit de ui. Voeg de paprikapoeder, knoflook, chilibonen, kidneybonen en maïs toe. Laat dit 10 minuten sudderen op laag vuur.
Giet de boerenkool af en voeg dit aan het bonenmengsel toe. Serveer het samen met de rijst.

Voedingswaarde
Kcal                                        603
Vet                                          7,8 gram
Waarvan verzadigd            1,3 gram
Eiwit                                      27,5 gram
Koolhydraten                       94,5 gram
Vezels                                    22,5 gram