M V O   J A A R V E R S L A G

In 2024 hebben wij als Van Leeuwen Catering bewust stappen gezet richting een duurzame, gezonde en sociale toekomst. In 2025 gaan we hier actief mee verder. Onze inzet op brede welvaart krijgt steeds concretere vormen, met als rode draad: samen werken aan oplossingen die écht het verschil maken.

Een mooi voorbeeld hiervan is de toegekende subsidie voor het onderzoeksproject Kleurrijke Eiwitten, waarin wij samen met De Haagse Hogeschool werken aan een plantaardig en inclusief schoollunchconcept voor het primair onderwijs. Dit project sluit naadloos aan op onze missie om gezondheid, duurzaamheid en gelijke kansen voor kinderen tastbaar te maken.

Daarnaast is onze samenwerking met Hogeschool Rotterdam in een stroomversnelling geraakt. Vanuit drie invalshoeken bouwen we samen aan kennis en impact: via casusonderwijs bij de Rotterdam International Case Academy, onderzoek naar voedselverspilling binnen het lectoraat Gedrag voor Circulaire Transities en de verkenning naar KPI-rapportage en certificering passend bij ons MKB-profiel. Samen creëren we handvatten die ons én het onderwijs helpen om maatschappelijke ambities waar te maken.

Ook binnen onze eigen organisatie blijven we stappen zetten. De elektrificatie van ons wagenpark verloopt gestaag: we rijden inmiddels met twee elektrische personenauto’s en een elektrische bestelbus. In de loop van 2025 komt daar nog een tweede elektrische bestelbus bij, en in 2026 verwachten we onze eerste elektrische vrachtwagen in gebruik te nemen. Dit is een belangrijke schakel in het verduurzamen van onze logistieke processen.

In 2025 hebben we bovendien belangrijke stappen gezet in de ontwikkeling en uitrol van ons nieuwe concept Lekkers. Dit concept is ontstaan vanuit onze wens om nog meer te verbinden met onze kernwaarden: lekker in je vellekker belangrijk en lekker voor elkaar. Gezondheid en duurzaamheid vormen de ruggengraat van dit concept. Denk aan het gebruik van duurzame verpakkingen, herbruikbare materialen en circulaire presentatiemiddelen. Zo is de bebording binnen Lekkers uitgevoerd in hout met een duurzame herkomst, ontworpen om mee te kunnen groeien en hergebruikt te worden in uiteenlopende settings. Ook inhoudelijk biedt Lekkers een gezond en aantrekkelijk assortiment, met een duidelijke focus op plantaardige keuzes en bewustwording bij de consument.

Wij blijven bewust investeren in partnerschappen, innovaties en gedragsverandering. Vanuit de overtuiging dat we zo gezamenlijk toewerken naar een vitale en duurzame samenleving waarin iedereen mee kan doen.

Met trots presenteren we u dit jaarverslag waarin onze inspanningen en resultaten rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn samengebracht. Heeft u vragen of ideeën, dan nodigen wij u van harte uit om met ons in gesprek te gaan.

Met vriendelijke groet,
Joyce van Leeuwen
Van Leeuwen Catering

Gezond

Onze concepten

Gezond en duurzaam eten en drinken stimuleren, en laten zien hoe lekker dat is! Dat zindert door alle aderen van Van Leeuwen Catering. Wij zetten ons als familiebedrijf uit Leidschendam al meer dan vijfentwintig jaar in voor verantwoorde en betaalbare catering in het onderwijs. Op eigenzinnige wijze geven wij inhoud aan maatschappelijke thema’s, zoals duurzaam, gezond en sociaal ondernemerschap. ‘Je bent wat je eet’ is de gedachte waar wij vanuit gaan. Wij bieden catering op een eigentijdse manier, die dicht bij de doelgroep ligt.

Logo zonder wit 300x298 - MVO 2024-2025
Dichtbij zonder achtergrond 300x286 - MVO 2024-2025
Brown and White SImple Modern Professional Catering Logo 300x300 - MVO 2024-2025

ONTDEK-concept voor middelbare scholen

Gezond eten is belangrijk om lekker in je vel te zitten en goede leerprestaties te behalen. Daarvan zijn we ons bij Van Leeuwen Catering terdege bewust. Daarom hebben wij speciaal voor middelbare schoolkantines ons ONTDEK-concept ontwikkeld. Wij laten leerlingen ontdekken dat gezond eten heel lekker en betaalbaar is!

Wat je van DICHTBIJ haalt is lekker!

Gezond, duurzaam, sociaal én lokaal. Dat zijn de ingrediënten voor het concept DICHTBIJ. Van Leeuwen Catering richt zich hiermee op de moderne, werkende mens. Met een wisselend assortiment, waarin gezonde en duurzame producten de hoofdmoot zijn. Die zijn nodig om lekker te kunnen werken en fris de dag door te komen.

Even wat

LEKKERS ;) halen!

Lekker gezond, lekker voor elkaar, lekker belangrijk. Met oog voor de wensen van de scholier én het onderwijsteam, aandacht voor mens en milieu en gevoel voor de nieuwste voedseltrends. LEKKERS is flexibel en ontzorgt van kantine tot lerarenkamer; lekker makkelijk!

Schoolkantine Schaal

Wij zijn ondertekenaar van het Akkoord ‘Gezonde Voeding op Scholen 2021-2025′ en houden ons aan de Richtlijn Gezondere Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Deze richtlijn maakt gebruik van producten uit de Schijf van Vijf. Deze aanbevolen producten bevatten voedingsstoffen zoals vezels en vitamines. Op deze manier stimuleren we een bewuste keuze.

Een locatie kan een Schoolkantine Schaal behalen wanneer de kantine een zilveren of gouden niveau heeft. Daarmee kunnen we aan iedereen laten zien wat er bereikt is en dat er aan de richtlijn wordt voldaan. Zilveren en gouden kantines geven gezondere producten een hoofdrol, zonder ongezonde keuzes helemaal te verbannen.

Een zilveren kantine bestaat voor minimaal 60% uit Schijf van Vijf-producten en dagkeuzes en de gouden kantine voor minimaal 80%.
Een gouden kantine voldoet aan meer uitstralingspunten. Hoe het aanbod verdeeld is wordt bepaald met de Kantinescan.

Sinds 2021 is de fysieke schaal vervangen door het nieuwe collectiebord. Deze is gemaakt van duurzaam materiaal. Elk collectiebord is persoonlijk te maken aan de hand van eerder behaalde schalen.

Vanaf aankomend schooljaar zal het beleid van het voedingscentrum gaan veranderen. Natuurlijk blijven wij ervoor zorgen dat er volop gezonde en duurzame producten in de schoolkantine verkrijgbaar zijn.

gezonde schoolkantine schaal - MVO 2024-2025

Duurzaam

Duurzaam transport

We beschikken we over een eigen logistieke hub, waarmee we transportbewegingen efficiënt kunnen plannen en combineren. We optimaliseren ons transport door routes te bundelen en efficiënter in te richten. Dit zorgt voor minder gereden kilometers, een lager brandstofverbruik en een aanzienlijke reductie van de totale CO₂-uitstoot per levering.

Met deze integrale aanpak dragen we actief bij aan een duurzamere toekomst en ondersteunen we de overgang naar een koolstofarme economie. Dit maakt deel uit van onze voortdurende inspanningen om onze impact op het milieu te minimaliseren, terwijl we blijven focussen op efficiëntie en kwaliteit.

Waterverbruik

Water is een essentiële grondstof voor onze bedrijfsvoering. In 2024 bedroeg ons totale waterverbruik 240,85 m³. Dit verbruik ligt lager ten opzichte van vorig jaar.

We blijven ons inzetten om ons waterverbruik te optimaliseren door het gebruik van waterbesparende technologieën, efficiëntere schoonmaakprocessen en bewustwordingscampagnes voor onze medewerkers.

CO2

Van Leeuwen Catering is in 2016 gestart met het inzichtelijk maken van de CO₂-footprint van het bedrijf. Hierbij worden het gasverbruik, stroomverbruik en brandstofverbruik als belangrijkste bronnen van CO₂-uitstoot gemeten. Dit geeft een duidelijk beeld van de milieu-impact van onze dagelijkse werkzaamheden en helpt ons om gerichte maatregelen te nemen om onze voetafdruk te verkleinen.

Van Leeuwen Catering koopt al 100% groene stroom in. Dit betekent dat de uitstoot door stroomverbruik 0 is, wat direct bijdraagt aan een lagere totale CO₂-uitstoot. In 2024 was het elektriciteitsverbruik 65.916 kWh.

Zoals te zien in de grafiek hiernaast, is de totale CO₂-uitstoot in 2024 nog steeds lager dan voor de coronapandemie. Dit is te danken aan verschillende maatregelen, zoals het gebruik van efficiëntere apparatuur, de overstap naar elektrische voertuigen voor managementbezoeken en het optimaliseren van transportroutes vanuit onze logistieke hub.

Daarnaast is het gasverbruik in 2024 vastgesteld op 3.959 m³. Deze cijfers zijn gecorrigeerd om een zo nauwkeurig mogelijk beeld te geven van onze directe emissies (Scope 1).

De uitstoot door dieselverbruik, zoals gebruikt voor bedrijfsvoertuigen, is eveneens opgenomen in onze footprint en wordt nauwlettend gevolgd via geverifieerde tanktransacties. Door slimme routeplanning en consolidatie van leveringen proberen we ook in deze categorie onze impact verder te verlagen.

Duurzaam ingekochte producten

Duurzaamheid bij Van Leeuwen Catering: samen vooruit

Bij Van Leeuwen Catering zetten we ons actief in voor een duurzamere wereld. We werken waar mogelijk met verantwoorde producten – biologisch, lokaal, fairtrade en afgestemd op het seizoen. Dankzij deze bewuste keuzes waren in het afgelopen jaar 69% van onze ingekochte producten aantoonbaar duurzaam. Dit percentage onderstreept onze toewijding aan milieubewust ondernemen in de volle breedte van onze dienstverlening.

Een belangrijke stap hierin is onze overgang naar een elektrisch wagenpark. Inmiddels zijn in 2024 twee van onze bedrijfsauto’s vervangen door elektrische varianten. Dat levert niet alleen een forse CO₂-reductie op, maar zorgt ook voor stiller en schoner transport – een verbetering voor zowel de omgeving als onze dienstverlening.

Daarnaast hebben we voedselverspilling verder teruggedrongen, onder andere door slimmer voorraadbeheer en het trainen van medewerkers in duurzaam handelen. Ook zijn we overgestapt op circulaire verpakkingen, waarmee we onze ecologische voetafdruk verder verkleinen.

Met deze integrale aanpak bouwen we stap voor stap aan een toekomst waarin duurzaamheid vanzelfsprekend is – voor onze klanten, onze medewerkers én de planeet. In 2025 verkennen we de inzet van nieuwe meetmethoden die onze inzichten kunnen verdiepen. Hierdoor kunnen de gerapporteerde waarden in de toekomst mogelijk aangepast worden, gebaseerd op nog scherpere definities van duurzaamheid.

Sociaal

Personeelsbestand 

Het personeelsbestand van Van Leeuwen Catering is verdeeld in twee categorieën: cateringmedewerkers op locatie en hoofdkantoor.

Medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in 2024

Aantal medewerkers en leeftijdsopbouw 2024

Verdeling medewerkers man/vrouw 2024

Aantal stagiaires in 2024

Inclusiviteit en maatschappelijke betrokkenheid staan centraal in ons personeelsbeleid. We zetten ons in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door gebruik te maken van verschillende ondersteunende regelingen.

Door deze ondersteuningsregelingen in te zetten, zorgen we ervoor dat medewerkers met een beperking volwaardig kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt. Het aanbieden van begeleidingsmogelijkheden, zoals de inzet van een jobcoach, helpt ons om een inclusieve werkomgeving te creëren waarin iedereen de kans krijgt om zijn of haar talenten te benutten.

Deze aanpak past bij onze missie om een sociale en verantwoorde werkgever te zijn die investeert in mensen en kansen biedt aan iedereen, ongeacht hun achtergrond of beperking.

Onze in totaal 155 medewerkers zijn verdeeld over verschillende leeftijdsgroepen, waarbij de grootste groepen zich bevinden in de categorieën 30-40 jaar en 40-50 jaar, met respectievelijk 31 medewerkers en 59 medewerkers. Dit wijst op een gezonde balans tussen jonge professionals en ervaren krachten, wat een stabiele basis vormt voor onze groei en ontwikkeling.

We streven naar een inclusieve en diverse werkomgeving. De verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke medewerkers is evenwichtig, met een lichte meerderheid van vrouwelijke medewerkers (ongeveer 70% vrouw en 30% man). Dit benadrukt onze toewijding aan gelijke kansen en inclusiviteit.

Onze organisatie hecht veel waarde aan het bieden van leer- en ontwikkelingsmogelijkheden voor jonge talenten. In 2024 hebben we in totaal 9 stagiaires begeleid vanuit diverse opleidingen. Deze stagiaires kwamen onder andere uit de volgende opleidingen:

Voeding en diëtetiek (HBO):
4 stagiaires

Servicemedewerker (MBO – 2):
1 stagiaire

Legal, Insurance & HR Services Specialist (MBO – 4):
2 stagiaires

Allround Assistant Business Services (MBO – 3):
1 stagiaire

Marketing & Communication Specialist (MBO – 4):
1 stagiaire

Door het actief betrekken van stagiaires binnen onze organisatie bieden we niet alleen waardevolle praktijkervaring, maar stimuleren we ook de instroom van nieuw talent in de sector. Dit past binnen onze visie om jong talent te ondersteunen en klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.

Opleidingen, trainingen en cursussen 

Van Leeuwen (VL) Academie

De Van Leeuwen Academie is eigenzinnig en sociaal. Op die manier geven wij invulling aan onze missie bewust keuzes maken. Wij geloven dat je pas bewust keuzes kunt maken als je zowel kennis als ervaring hebt opgedaan. Die kennis en ervaring kun je het beste opdoen bij mensen die passie hebben voor hun vak en die jouw taal spreken. Elk jaar worden er nieuwe cursussen ontwikkeld en bestaande cursussen vernieuwd en herhaald.

HACCP

In alle bedrijven waar met eten en drinken wordt gewerkt is het verplicht te werken volgens de regels van de hygiënecode. Tijdens deze opleiding wordt aandacht besteed aan de hygiënecode en hoe dit toegepast kan worden tijdens het werken. Iedere medewerker van Van Leeuwen Catering is verplicht om deze opleiding te behalen. Er wordt ieder jaar een herhaalcursus aangeboden. De opleiding wordt zowel fysiek als in onze online leeromgeving aangeboden.

Allergenen

Sinds 13 december 2014 zijn bedrijven en instellingen wettelijk verplicht gasten te informeren over de allergenen die in het eten zijn verwerkt. Iedereen die in een bedrijf werkt dat eet- en drinkwaren bereidt en verkoopt zal kennis over allergenen moeten hebben om de gasten juist te kunnen informeren. In deze cursus wordt uitgelegd hoe de allergenen achterhaald kunnen worden en wat belangrijk is wanneer er gewerkt wordt met producten die allergenen bevatten. Deze cursus is voor iedere medewerker verplicht en wordt ieder jaar opnieuw aangeboden.

Roadtour

Jaarlijks wordt er een workshop gegeven aan alle medewerkers. Doordat de kantines verspreid liggen door een groot gedeelte van Nederland, is er besloten om met deze workshop door het land te trekken. Zo verkorten we de reistijd voor veel medewerkers.

Activiteiten

Overstap naar Elektrisch Vervoer

In 2024 hebben we opnieuw een belangrijke stap gezet richting een duurzamere bedrijfsvoering door twee dieselbestelbussen uit ons wagenpark te verwijderen en te vervangen door twee volledig elektrische auto’s. Deze overstap draagt direct bij aan het verminderen van onze CO₂-uitstoot en sluit aan bij onze bredere strategie om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Elektrische auto’s produceren geen uitlaatgassen tijdens het rijden, wat niet alleen de luchtkwaliteit verbetert, maar ook de totale uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk verlaagt. Bovendien kunnen deze voertuigen worden opgeladen met 100% groene stroom, waardoor de impact op het milieu verder wordt verminderd.

Door te kiezen voor elektrisch vervoer, dragen we bij aan schonere lucht, minder geluidsoverlast en een lagere CO₂-uitstoot, terwijl we onze flexibiliteit en bereikbaarheid behouden. Dit is een belangrijke stap in onze reis naar volledig emissievrij transport.

Foto autos 300x225 - MVO 2024-2025

Duurzaam en Inspirerend Personeelsuitje

Om het schooljaar goed te beginnen, organiseerden we een inspirerend personeelsuitje bij Anne & Max. Dit was een mooie gelegenheid om samen te komen, te verbinden en nieuwe energie op te doen voor het komende jaar.

Bij Anne & Max draait alles om kleine geluksmomenten en geborgenheid, met aandacht voor mens en natuur. Tijdens het uitje genoten onze medewerkers van heerlijke, plantaardige producten die niet alleen goed zijn voor de planeet, maar ook voor lichaam en geest. De producten zijn gezond, veelal biologisch en worden bereid zonder onnodige toevoegingen.

Daarnaast waardeerden we het directe contact dat Anne & Max onderhoudt met hun producenten, die altijd het behoud van mens en natuur centraal stellen. Deze aanpak sluit naadloos aan bij onze eigen duurzame missie, en maakte dit personeelsuitje niet alleen een inspirerende, maar ook een bewuste keuze.

Het was een dag vol verbinding, inspiratie en duurzame keuzes – een perfecte start van het nieuwe schooljaar.

Meatless Monday 

‘Vleesvrije maandag’, een wereldwijde beweging met een simpele boodschap: de eigen gezondheid én de gezondheid van de wereld verbeteren. Deze in 2003 opgezette campagne zorgt namelijk voor een kleinere CO2 voetafdruk, waterbesparing en meer zuurstof en ruimte voor wilde dieren. En hoewel VLC elke dag al veel vegetarische opties aanbiedt, wordt de ‘vleesvrije maandag’ op steeds meer scholen onder de aandacht gebracht. Op een aantal locaties is er daarom sinds het begin van het schooljaar een vleesvrij aanbod op de maandag. Waarom op de maandag? Uit onderzoek blijkt dat het de beste dag is om een positieve verandering in je leven te brengen.

Doelen

2022 2023 2024 2025 2026
Percentage betere keuze producten in assortiment                        80 80 80 90 90
Percentage gezonde schoolkantineschalen 50 50 60 65 65
Percentage duurzaam ingekochte producten 75 77 80 81 82
Percentage biologisch afbreekbare disposables 100 100 100 100 100
Percentage mono verpakkingen 0 0 0 0 0
Percentage lokaal ingekochte producten (Zuid-Holland) 95 95 95 95 95
Percentage derving 1 1 1 1 1
Percentage milieu ontlastende reinigingsmiddelen 90 90 95 95 95
Percentage restafval ten opzichte van het totale afval 15 15 10 10 10
Percentage medewerkers met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt 5 5 5 5 5
Aantal stagiaires 50 50 50 50 50

Verslagfrequentie
Het is onze intentie om het hele jaar door onze mvo activiteiten te presenteren, waarbij sommige gegevens jaarlijks gepresenteerd zullen worden.

Contact
Heeft u vragen over dit verslag, dan kunt u terecht bij koersenkwaliteit@cateringopmaat.nl