Eerste cateraar die duurzaamheid aantoont

‘Ze mogen trots zijn op dit prachtige resultaat als koploper in Nederland’. Dat zei INK bestuursvoorzitter mr. Boudewijn Haverlag bij de uitreiking van het EFQM-certificaat ‘Committed to Sustainbility’ aan Van Leeuwen Catering. Hij overhandigde dit certificaat op 29 september hoogstpersoonlijk aan kwaliteitsmanager Joyce van Leeuwen. Decor vormde de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer, een paradepaardje onder de duurzame kantines van Van Leeuwen Catering.

Binnen het EFQM-model (European Foundation for Quality Management) worstelen veel bedrijven met het criterium ‘effect op de maatschappij’. Dus met de vraag hoe hun betrokkenheid bij duurzaamheid is aan te tonen. Van Leeuwen Catering slaagt er wel in deze betrokkenheid te bewijzen. ‘Zij onderscheiden zich hier werkelijk mee’, aldus Haverlag. ‘Dit zijn verdere stappen naar concreet gezond en duurzaam ondernemen en dat zien we graag.’

Jongeren bewust maken
Joyce van Leeuwen: ‘We geven jongeren de bewuste boodschap mee om gezond, duurzaam en sociaal bezig te zijn. Dat doen we inmiddels op zo’n 100 scholen en beroepsopleidingen in Nederland. We ‘verkopen’ de bewuste boodschap met trendy concepten (ONTDEK en FOOD4YOU) en zetten stevig in om het duurzaamheidsdenken in het schoolbeleid te verankeren. We zien ook dat scholen enthousiast zijn over onze aanpak en de stages en lespakketten die we aanbieden. Een duurzame schoolkantine realiseer je samen met de schoolleiding en de ouders. Samenleven is een werkwoord. Je moet echt bezig willen zijn om de samenleving nu, maar ook voor de toekomst prettig leefbaar te houden.’

Erkenning met twee sterren
Haverlag: ‘Je ziet het streven naar maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) overal terug in de organisatie. Van Leeuwen Catering stuurt op MVO-doelen en werkt in groepen  aan INK-thema’s. Zij hebben een manager Gezondheid & Duurzaamheid aangesteld, investeren in middelen en mensen, en in het werk is continu aandacht voor zaken als afvalscheiding, verantwoordelijk gebruik van apparatuur en een duurzaam wagenpark.’ Van Leeuwen Catering heeft een eigen VL Academie om bewustwoording en de kernwaarden ‘gezond, duurzaam en sociaal’ te stimuleren. Jobcoaches dragen de bewuste boodschap uit naar de medewerkers die in de scholen werken. ‘Uiteraard zijn er ook verbeterpunten’, aldus de bestuursvoorzitter. ‘Dat hoort bij werken via het INK-model: plan, do, check, act. Je kunt elke dag leren en verder verbeteren. Voorlopig heeft Van Leeuwen Catering met het EFQM-certificaat een erkenning met twee sterren. Een prachtige manier om te laten zien dat zij hun prestaties steeds verder verbeteren, terwijl zij zich inzetten voor een gezonde, duurzame en sociale maatschappij.’