Vandaag is het hummusdag en daarom gaat de blog van vandaag over peulvruchten! Want zoals je vast wel weet, is hummus gemaakt van kikkererwten, en.. – je raadt het al – kikkererwten zijn peulvruchten! Peulvruchten zijn een goede vleesvervanger. Aangeraden wordt dan ook om minstens één keer per week peulvruchten te eten in plaats van vlees1. De trend is steeds meer plantaardig en minder vlees. Ben jij ook zo benieuwd waarom peulvruchten nou zo gezond zijn? Lees dan snel verder!

Maar wat zijn peulvruchten eigenlijk? Onder peulvruchten verstaan we onder andere: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, borlottibonen, limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen. Veel mensen verstaan ‘groene’ bonen zoals sperziebonen, snijbonen, doperwtjes en peultjes ook onder peulvruchten, maar dat zijn ze niet! Deze groene bonen rekenen we tot groenten2.

Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, ofwel het slechte cholesterol. Door het verlagen hiervan blijven je bloedvaten gezond!

Daarnaast zijn peulvruchten rijk aan koolhydraten, eiwitten, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Ook bevatten peulvruchten veel vezels3. Hartstikke gezond dus!

Nu je weet wat peulvruchten zijn én hoe gezond ze zijn, moet je ze alleen nog kunnen bereiden. Daarom hebben wij een lekker en makkelijk receptje voor je, zodat je dagelijks kunt genieten van peulvruchten. Hummus is gemaakt van gepureerde kikkererwten. Benieuwd hoe je zelf hummus maakt? Zie het recept hieronder.

monika grabkowska 1437505 unsplash 683x1024 - Waarom zijn peulvruchten zo gezond?

Recept voor geroosterde rode paprika hummus

Ingrediënten

 • 2 rode paprika’s, grof gehakt – of een pot kant-en-klaar geroosterde paprika’s
 • 1 flinke pot kikkererwten (zo’n 250 gram)
 • sap van 1 citroen
 • 60 ml tahin (sesampasta)
 • 2 teentjes knoflook
 • flinke scheut olijfolie
 • 1/2 theelepel komijnpoeder
 • snufje cayennepeper (als je van wat pittigheid houdt)
 • snufje grof zeezout

Bereidingswijze

 1. Rooster de paprika’s onder de grill in de oven of op een grillplaat. Het roosteren in de oven duurt ongeveer 10 minuten.
 2. Laat de geroosterde paprika’s wat afkoelen. Zodra ze afgekoeld zijn, ontdoe je de paprika van het velletje.
 3. Pureer vervolgens de kikkererwten en geroosterde paprika in een keukenmachine fijn. Voeg knoflook, het citroensap en de tahin toe en pureer het geheel tot er een gladde massa ontstaat.
 4. Voeg als laatste een scheut olijfolie toe, komijnpoeder, cayennepeper en zout toe. Mix het nog even goed door elkaar tot de hummus op smaak is.
 5. Is de hummus te dik of te korrelig? Voeg dan nog een extra scheutje olijfolie toe.

Doe de hummus op brood, lekker met wat komkommer, tomaat en sla; zo heb je een heerlijke sandwich. Je kan de hummus ook gebruiken als dip. Eet smakelijk!

Bronnenlijst

 1. Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel. https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-staat-er-in-de-vakken-van-de-schijf-van-vijf/vis-peulvruchten-vlees-ei-noten-en-zuivel.aspx  (Geraadpleegd op 8 mei 2019)
 2. Wat zijn peulvruchten en hoe maak ik ze klaar?. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/wat-zijn-peulvruchten-en-hoe-maak-ik-ze-klaar-.aspx (Geraadpleegd op 8 mei 2019).
 3. Peulvruchten. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/peulvruchten.aspx#blok3  (Geraadpleegd op 8 mei 2019