Moeskas maakt verse kruiden hip

Begin april opende het vernieuwde bedrijfsrestaurant van de gemeente haar deuren. In het nieuwe concept van lokale cateraar Van Leeuwen Catering staan gezondheid, duurzaamheid, sociale inzetbaarheid en lokaal centraal. Zo komen er twee medewerkers van Middin in het restaurant te werken, en zijn vrijwel alle producten lokaal geproduceerd of afkomstig van lokale ondernemers.

DICHTBIJ
In het nieuwe cateringconcept voor bedrijfskantines DICHTBIJ staan lokale ondernemers centraal. Zo kon men bij de opening heerlijke kazen proeven van Kaashuis van Leeuwen, een broodje pien van slagerij Piet Scholten, allerlei soorten groenten en fruit van Vergeer en verschillende soorten brood van bakker Frans de Groot. Niet aanwezig maar wel meewerkend zijn koffiebranderij Wings & Roots en banketbakkerij Wesseling. Hiermee besteedt de cateraar aandacht aan duurzaamheid – door lokaal in te kopen worden transportkilometers beperkt – en wordt de lokale economie gestimuleerd.

Moeskas Vertigrow
Een van de nieuwste snufjes in de bedrijfskantine is de Moeskas Vertigrow. Het is een compact en gebruiksvriendelijk Moestuintje waarmee iedereen groenten en kruiden kan kweken. De groenten en kruiden staan niet in de grond, maar in teelgoten en hebben een volledig automatisch systeem van water geven. Dit vernuftige staaltje techniek zorgt ervoor dat verse kruiden vers blijven, terwijl het apparaat niet veel ruimte inneemt en door hergebruik van water slechts een keer per week bijgevuld hoeft te worden. Gemeentesecretaris André Huykman nam de Moeskas tijdens de opening van het bedrijfsrestaurant van de gemeente officieel in gebruik.

Sociaal en duurzaam
De gemeente besteedt veel aandacht aan sociale inzetbaarheid. De kruiden die in de Moeskas in het gemeentehuis gebruikt worden, komen dan ook niet zomaar uit een tuincentrum. De plantjes zijn zorgvuldig opgekweekt door medewerkers van buitengoed Dorrepaal. Op dit buitengoed werken mensen met een verstandelijke beperking, ondersteund door medewerkers van Middin. Doordat de kruiden zonder bestrijdingsmiddelen groeien, zijn ze ook nog eens heel duurzaam!