DUURZAAM PASEN
Aankomend weekend is het zo ver: Pasen. Alhoewel dit de tweede Pasen is die thuis gevierd moet worden met een beperkt aantal mensen is dit voor velen toch een gelegenheid om uit te pakken. Met deze tips maak je jouw traditionele paasontbijt, -brunch of -lunch een stukje duurzamer!
Eten
Koop etenswaren waarvan je weet dat je ze gaat opeten
Supermarkten liggen al weken vol met verschillende lekkernijen voor Pasen en dit zorgt ervoor dat je wellicht in de verleiding komt en teveel producten koopt. Dit is niet alleen vervelend voor de portemonnee maar kan ook voor verspilling zorgen. Niet meer eten dan je nodig hebt is één van de meest belangrijke dingen als het gaat om duurzaamheid. Nederlandse huishoudens verspillen gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar (Voedselverspilling, z.d). Vooral bij brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen is veel winst te behalen. Door alleen te kopen wat je nodig hebt en voedsel op de juiste plek en bij de juiste temperatuur te bewaren kun je jouw milieu-impact tot wel 9% verlagen. Het kan handig zijn om eerst te inventariseren met hoeveel personen je gaat eten en daarna een boodschappenlijst te maken. Zo zorg je dat je gericht boodschappen doet en geen onnodige producten koopt. Ook is het handig om voordat je boodschappen gaat doen te kijken wat je al in huis hebt zodat je niet dezelfde producten haalt.
Heb je geen zin om te plannen wat je moet kopen? Dan kun je natuurlijk altijd één van de boxen bestellen die te vinden zijn in onze webshop.
Koop fairtrade chocolade
Bij Pasen kunnen de chocolade-eieren niet ontbreken maar zorg ervoor dat je ‘Fair-trade’ chocolade-eieren koopt. Fair-trade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te bemachtigen in hun handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fair-trade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging.
In Azië, Afrika en Zuid-Amerika verkeren veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over hun inkomen. Daarnaast zijn ze overgeleverd aan de sterk fluctuerende wereldmarktprijs waardoor de opbrengst voor de oogst vaak te laag is om het hele gezin te kunnen onderhouden. Zonder betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. Fair-trade doorbreekt deze vicieuze cirkel door standaarden te zetten die boeren de mogelijkheid bieden om zichzelf te ontwikkelen (Wat is Fair-tade?, z.d.).
In de supermarkten zijn veel opties om Fair-trade chocolade-eieren te kopen. Kijk goed naar het etiket voordat je iets in je winkelwagen legt.
Wat minder eieren
Net als paaseieren hoort het gewone ei ook bij Pasen – om te versieren, te eten en te verstoppen. Eieren zijn een bron van eiwitten en een ei is daarom helemaal niet verkeerd. Maar met Pasen kan het voorkomen dat er een heleboel eieren worden gekocht. Daarom is het belangrijk, met oog op verspilling en duurzaamheid, om niet te veel eieren te kopen. De eieren met drie sterren van het Beter Leven Keurmerk zijn zowel duurzaam als gericht op dierenwelzijn. Biologische eieren garanderen dat de voeding die een kip krijgt duurzaam is en dat de kippen een buitenverblijf hebben en in de stal meer ruimte hebben dan scharrelkippen.
Op de meeste eieren staat een code waardoor je makkelijk kunt zien door wat voor een kip het ei is gelegd:
0= biologisch, de kippen leven zo natuurlijk mogelijk.
1= vrije uitloop, de kippen hebben ruimte in de stal en er is uitloop naar buiten.
2= scharrel, de kippen zitten in een stal en komen niet buiten.
3= kooi, hierbij zitten de kippen in een kooi (dit nummer komt niet veel meer voor).
Gebruik vegetarisch broodbeleg
Het is algemeen bekend dat om duurzamer te eten je minder milieubelastende dierlijke eiwitproducten moet eten. Het is namelijk zo dat voedselpatronen zonder of met minder vlees een lagere milieubelasting geven. Daarnaast is gezond ook duurzamer. Door voor het paasontbijt, -brunch of -lunch meer plantaardig broodbeleg te kopen en de vleeswaren te laten zorg je ervoor dat je een stuk duurzamer bezig bent. Als je toch graag vleeswaren in huis witl hebben zou je kunnen kijken naar vegetarische vervangers. Het vleesvervangerschap van de supermarkten groeit ontzettend en er zijn veel goede alternatieven in de verkoop.
De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is gericht op gezondheid en duurzaamheid en dit zijn de adviezen die zij geven over broodbeleg:
- Halvarine of margarine uit een kuipje
- Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella en zachte geitenkaas
- Ei
- Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda’s of noten, zonder toegevoegd zout of suiker
- Zelfgemaakte hummus of andere bonenspread zonder zout
- Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring
- Groente en fruit zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel en aardbei
(Wat is gezond broodbeleg?, z.d.)
Heb je een Turkse of Marokkaanse supermarkt bij je om de hoek? Steun dan de lokale ondernemers en kijk wat zij in de schappen hebben zoals Mahumara of Baba Ganoush.
Extra’s
Versiering
Bij Pasen horen versieringen en het is zeker in deze tijden fijn om je huis er gezellig uit te laten zien. Maar de versieringen die worden gebruikt zijn niet altijd duurzaam, het zijn vaak wegwerpproducten die je maar één keer gebruikt (zoals een plastic tafelkleed en borden). Kijk voordat je iets nieuws koopt of je nog versieringen van voorgaande jaren in huis hebt of koop bewust producten die je vaker kunt gebruiken.
Ook kun je zelf (en met kinderen) versieringen maken van spullen die je al in huis hebt. Dit zorgt er niet alleen voor dat je geen spullen hoeft te kopen maar is ook een leuke bezigheid. Op het internet is er veel inspiratie op te doen.
Bloemen
Een paastafel is niet af zonder bloemen maar bloemen zijn niet altijd zo duurzaam. Een bos bloemen uit kas of van ver ingevlogen met het vliegtuig heeft een grote klimaatimpact. Daarnaast zijn watergebruik en bestrijdingsmiddelen ook problemen. Een bosje uit het Nederlandse veld is de beste keuze voor het klimaat.
De beste keuze voor bloemen tijdens Pasen zijn:
- Tulpen
- Narcissen
- Incalelies
- Kleine rozen
- Lelies
- Fresia’s
- Bouvardia’s
- Anjers
- Amaryllissen
- Anthuriums
(Bloemen, z.d).
Je kunt ook bij de bloemist naar bloemen vragen van de Nederlandse akker en er is een keurmerk voor duurzame bloemen. Of plant bloemen in je eigen tuin, dat is leuk en duurzaam.
Openbaar vervoer
Ga je er met Pasen op uit? Een goed alternatief voor de auto is het openbaar vervoer, deze rijdt volgens de zondagregeling en is makkelijk te plannen via de website. Het openbaar vervoer in Nederland is duurzaam en geeft minder milieubelasting dan de auto. Of ga op de fiets of wandelen, dat is helemaal goed voor het milieu!
Bronnen:
Bloemen. (z.d.). Milieu Centraal. Geraadpleegd op 30 maart 2021, van https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/uitgelichte-producten/bloemen/
Voedselverspilling. (z.d.). Voedingscentrum. Geraadpleegd op 30 maart 2021, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedselverspilling.aspx#blokwat-kun-je-doen-tegen-voedselverspilling?
Wat is fairtrade? (z.d.). Fairtrade Nederland. Geraadpleegd op 30 maart 2021, van https://www.fairtradenederland.nl/wat-is-fairtrade/