150 minuten per week matig intensief bewegen. Dit is het nieuwe advies van de Gezondheidsraad. Voor kinderen is het advies zelfs om dagelijks minstens een uur te bewegen. Ook het doen van spier- en botversterkende oefeningen zijn goed voor onze gezondheid. Benieuwd waarom? Lees het in de nieuwe blog!

Waarom is bewegen zo belangrijk?
Het is niet voor niets dat we 150 minuten per week matig intensief moeten bewegen en daarbij ook spier- en botversterkende oefeningen moeten doen. Voor kinderen tot 17 jaar is zelfs het advies om dagelijks minstens 1 uur matig intensief te bewegen. Dit zou het risico op chronische ziekten en depressieve symptomen verlagen. En wanneer je nog meer beweegt dan de beweegnorm heb je nog minder risico op chronische ziekten en depressieve symptomen. Op dit moment voldoet 44% van de Nederlanders aan deze richtlijn.

Bewegen 4 - Bewegen. Hoe belangrijk is het?

Gevaren van teveel zitten
We hebben het allemaal wel eens gehoord: zitten is het nieuwe roken. Niet zo gek ook, want veel zitten zorgt voor een hoger risico op sterfte. Gelukkig is er goed nieuws: door voldoende te bewegen kun je het risico een heel stuk verlagen. En beweeg je ruim boven de beweegnorm, dan is het risico nog een stuk minder.

Bewegen 3 - Bewegen. Hoe belangrijk is het?

Bewegen bij overgewicht
Bewegen is vooral belangrijk wanneer je overgewicht hebt. Door voldoende te bewegen bij overgewicht, verlaag je het risico op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes en gewrichtsklachten. Bijkomend voordeel: door meer te bewegen, verbrand je ook meer calorieën. Hierdoor val je ook gemakkelijker af. Voor mensen met overgewicht is dan ook het advies om dagelijks minimaal 1 uur matig intensief te bewegen.

Is meer bewegen dan het enige wat ik hoef te doen?
Nee, naast bewegen blijft gezonde voeding ook nog belangrijk. Wist je dat namelijk 30% van je gezondheid afhankelijk is van bewegen en dat voeding voor 70% verantwoordelijk is? Als je eet volgens de Schijf van Vijf zorg jij ervoor dat je gezond eet.

Vind je het nog wat ingewikkeld en weet je niet hoe je het moet aanpakken? We hebben voor jou een handig overzicht gemaakt!

Bewegen 1 - Bewegen. Hoe belangrijk is het?
Bewegen 2 - Bewegen. Hoe belangrijk is het?

Hoe vaak beweeg jij per dag? Voldoe jij aan de richtlijnen?