Je hoort het steeds meer: duurzaamheid gaat een steeds grotere rol spelen in de wereld. Ook wij van, van Leeuwen Catering, zijn constant bezig met het verduurzamen van de Gezonde Schoolkantine. Gelukkig kan ook jij met hele kleine aanpassingen zorgen voor een stukje duurzaamheid.

Groenten en fruit uit het seizoen
De eerste stap naar duurzaamheid begint al bij het gebruiken van groenten en fruit uit het seizoen. Deze komen in een bepaalde tijd van het jaar – dus in het desbetreffende seizoen- uit eigen land. Door het kiezen van deze groenten en fruit zorg je voor zo min mogelijk belasting van het milieu. Zeg nou zelf, het is toch niet heel goed voor het milieu als jouw nectarine in de winter helemaal per vliegtuig naar Europa moet komen of als deze gekweekt is in een warme kas.

Waarom zijn groenten en fruit van ver weg zo milieubelastend?
Dit komt door het gebruik van fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn bijvoorbeeld olie, kolen en gas. Bij de verbranding van deze brandstoffen komen broeikasgassen vrij en dit zorgt weer voor klimaatverandering. Het gebruik van deze fossiele brandstoffen verschilt per soort product, land en seizoen. Hieronder een aantal factoren die invloed hebben op de milieubelasting van groenten en fruit.

  1. Teelt

Het telen van groenten en fruit in een verwarmde kas kost meer energie dan op de vollegrond. In een verwarmde kas wordt meer energie gebruikt voor warmte en licht. Ongeveer 10% van het gasverbruik in Nederland komt van de verwarming van kassen.

  1. Het vervoer

Producten die heel kwetsbaar zijn worden vaak per vliegtuig geleverd. Dit veroorzaakt veel uitstoot van broeikasgassen. Een betere manier is het gebruik van de boot. De uitstoot van broeikasgassen is per boot 40 keer lager dan per vliegtuig.

  1. De verpakking

Ook het maken van de verpakking kost energie en grondstoffen. Anderzijds hebben verpakkingen ook een positief effect  op het milieu: ze beschermen producten tegen beschadigingen en voorkomt daarmee grotendeels voedselverspilling. Gemiddeld zorgt de verpakking voor 10% van de milieubelasting.

 

Tips om duurzaam groenten en fruit te kiezen

Foto Duurzaamheid 300x200 - Duurzaamheid: groenten en fruit uit het seizoen
  1. Maak gebruik van de Groente- en fruitkalender

Op deze kalender is te zien wanneer welke groente- en fruitsoort het meest milieuvriendelijk is.

  1. Het land van herkomst

Het land van herkomst vind je altijd op de verpakking. Het verschilt per land en maand hoe de milieuscore is.

  1. Kies groente van de volle grond

Groente van de volle grond is een duurzamere keuze dan groente uit een verwarmde kas.

  1. Dichterbij is niet altijd beter

Het kan zelfs zo zijn dat het telen van groente en fruit uit een verwarmde kas meer belastend is voor het milieu dan groente en fruit uit een ander land wat per vrachtwagen of boot is geïmporteerd

  1. Biologische groente

Biologische groente zijn geteeld zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, maar ook deze kunnen een hoge milieubelasting hebben. Dit is het geval als ze per vliegtuig worden aangeleverd of geteeld zijn in een warme kas.

  1. Neem je eigen tas mee

Neem tijdens het boodschappen doen je eigen tasjes mee om groenten en fruit in de toen. Zo voorkom je onnodig veel gebruik van plastic.

Mocht je het allemaal nog ingewikkeld vinden: er bestaat een hele handige app voor de iPhone voor op je telefoon of tablet waarbij je kunt zien of jouw groente en fruit duurzaam is.