December is alweer drie dagen aan de gang en de feestdagen komen er dus weer aan. Sinterklaas, Kerst en oud en nieuw staan vaak in het teken van lekker (en veel) eten. Nu al bang dat je straks kilo’s aankomt na die feestdagen? Geen zorgen, want met de tips in deze blog ga jij fit en gezond de feestdagen door, zonder al dat lekkere eten te laten staan.

Het is soms natuurlijk ontzettend verleidelijk om de hele dag binnen te zitten en achter elkaar pepernoten en chocoladekransjes te gaan eten. Maar de gedachte dat je straks wat bent aangekomen van al dat snoepen is vast wat minder verleidelijk. Gelukkig hoef je die pepernoten en chocoladekransjes niet te laten staan, want deze kun je met een gerust hart eten. Ook jij!

Hoe zorg je er dan voor dat je toch van die pepernoten en kerstkransjes kunt genieten? Met onderstaande tips wordt dat heel makkelijk!

Eet rustig en kauw goed
Door rustig te eten en langzaam te kauwen zorg je ervoor dat je minder eet. Het duurt namelijk ongeveer 20 minuten voordat je lichaam een seintje geeft dat het genoeg heeft gegeten. Dus geniet van de mensen om je heen, leg je bestek neer nadat je een hap hebt genomen of kauw rustig op je eten.

Gebruik kleinere porties
De meesten van ons zijn gewend om het bord leeg te eten en vaak vinden we het vervelend als we een halfvol bord weer teruggeven aan degene die gekookt heeft. De oplossing: schep kleinere porties op of vraag de gastvrouw/gastheer om je bord niet helemaal vol te scheppen.

Blog Kerst 1 1024x684 - Gezond de feestdagen door

Ook sporten in de maand december
De decembermaand is eigenlijk net zo’n gewone maand als alle anderen. Alleen zitten er 4-5 feestdagen in waar misschien wat extra gegeten wordt. Probeer daarom ook in december voldoende te bewegen en doe een extra work-out. Ga bijvoorbeeld na het kerstontbijt een rondje hardlopen of duik de sportschool in. Ook een extra wandeling is goed om te doen.

Kies ook in december voor gezonde opties
Dat je in december misschien wat meer eet dan in andere maanden hoeft dit niet te betekenen dat het allemaal ongezond moet. Komt de familie bij jou thuis eten? Dan heb je natuurlijk zelf invloed op wat er op tafel komt. Zorg er dan voor dat er wat meer gezondere opties op de tafel staan. Bijvoorbeeld een schaaltje met snackgroenten of een gezond toetje met vers fruit.

Vergeet het ontbijt niet
Denk je verstandig te zijn door niet te ontbijten? Dat scheelt natuurlijk weer calorieën en kun je de rest van de dag wat meer eten. Of toch niet? Als je een gezond ontbijt eet voorkom je dat je met ontzettend veel honger alles opeet tijdens het kerstdiner, of dat de chocoladeletters in 10 seconden op zijn. Zorg er dus altijd voor dat je ontbijt. Neem bijvoorbeeld een bakje magere yoghurt met een eetlepel muesli en een stuk fruit als je niet te veel wilt eten.

Drink voldoende water
Iets wat we waarschijnlijk wel weten: voldoende water drinken is goed voor onze gezondheid. Ook tijdens de feestdagen is voldoende drinken belangrijk. Zo zorgen jasmijn-, kamille- en gemberthee ervoor dat je de spijsvertering een handje helpt na het zware tafelen.

Nog een aantal praktische tips

 • Gebruik een kleiner bord, waardoor de kans groter is dat je minder eet
 • Schep maar 1 keer op
 • Eet wat je normaal ook eet. Dus ontbijt gewoon zoals je gewend bent. Zo voorkom je dat je gaat overeten
 • Beweeg extra tijdens de feestdagen
 • Zet de schaal met kerstkransen en ander snoepgoed niet op tafel of op een zichtbare plek. Zo zorg je ervoor dat je niet constant in de verleiding komt om hiervan te snoepen
 • Zijn de feestdagen over? Eet weer zoals je gewend bent of las een balansdag in

Na al deze tips kun je nog steeds de keuken in duiken om iets lekkers te maken. Wat dacht je van deze gezonde kruidnoten? Door volkorenmeel te gebruiken bevatten ze meer vezels dan de ‘normale’ variant.

Blog Kerst 2 Recept foto kopie 1024x682 - Gezond de feestdagen door

Gezonde kruidnoten

 • 200 gram volkorenmeel
 • 60 gram suiker
 • 5 tl speculaaskruiden
 • 5 el zonnebloemolie
 • 3 el ongezoete sojamelk
 • ¼ tl zout

Bereiding
Verwarm de oven op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng het meel met de suiker, speculaaskruiden en zout in een kom voeg daar de olie aan toe.
Voeg tenslotte de sojamelk toe en kneed het met de handen tot een mooie bal. Is het deeg nog te droog, voeg dan wat melk toe. Is het deeg nog te nat, voeg dan wat meel toe.
Kneed het deeg nog eens met de handen en maak er kleine balletjes van die je platdrukt.
Verdeel dit over de bakplaat. Bak de pepernoten voor 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze tenslotte afkoelen.