Wist jij dat 91% van al het plastic niet gerecycled wordt? En dat aluminium blikjes in maar liefst 2 maanden gerecycled en teruggeplaatst kunnen worden in de schappen van de supermarkt? Vandaag vindt de tweede Global Recycling Day plaats, een dag gericht op recycling. Deze dag focust zich op het kweken van bewustzijn van de dringende stappen die de wereld moet nemen als we effectiever en beter willen recyclen. Wat kan jij doen om mee te helpen met recyclen? Wij hebben 3 tips voor je!

meghan rodgers 756162 unsplash 300x200 - Global Recycling Day

En als je het gebruikt, recycle het! In elk dorp of stad staat wel een grote container waar je al jouw plastic kwijt kan. In principe kan je bijna al jouw plastic weggooien in deze containers, op een paar uitzonderingen na. 

Plastic flessen, shampoo- en wasmiddelenflacons, lege tubes tandpasta, bakjes voor groente en fruit of salade, plastic tassen en dergelijke, zijn zaken die in de plastic afvalcontainer mogen. Samengestelde materialen die gebruikt worden voor chipsverpakking of kauwgomstrips horen er niet in thuis, vanwege het aluminium laagje. Ook verpakkingen met chemicaliënresten (lijm of verf) horen er niet tussen.

Plastic is bijna niet meer weg te denken uit ons leven, het is overal! In de supermarkt bijvoorbeeld, komkommers en andere groenten en fruit verpakt in het plastic. Daarnaast vind je in de supermarkt veel plastic tasjes om je groente en fruit in te doen. Een tip: ga naar de supermarkt met tasjes die je al hebt, of stop je groente en fruit in herbruikbare zakjes. Tegenwoordig verkopen sommige supermarkten deze herbruikbare groente- en fruitzakjes.  Daarnaast moeten we ook betalen voor een plastic tas in een winkel; hergebruik deze tassen! Het scheelt geld én plastic.

Tip 2. Scheid al je afval

Een eenvoudige milieubesparing bereik je met het scheiden van organisch afval van restafval. De meeste huizen zijn hiervoor door de gemeente van een groene bak voorzien. Organisch afval bestaat vooral uit groente-, fruit- en tuinafval. Ongeveer de helft van je dagelijkse afval bestaat uit organisch afval! 

pawel czerwinski 759725 unsplash 300x200 - Global Recycling Day

Dit afval kan worden verwerkt tot compost. Als alle huishoudens zich houden aan het goed scheiden van dit afval, zou dit leiden tot een grote bijdrage aan een schoner milieu. Het storten van afval neemt veel ruimte in beslag en leidt tot vervuiling van bodem, (grond)water en ten slotte vervuil je de lucht bij verbranding.

Tip 3. Recycle papier en karton

Oud papier kun je een aantal keer recyclen. Het gebeurt in Nederland volgens een Europese standaard (EN 643). Uit het papier wordt met behulp van chemicaliën drukinkt en andere verontreinigingen (lijm, nietjes, draden en dergelijke) gehaald. Via dit proces krijg je recyclebare pulp waaruit papier en karton kan worden gemaakt! Interessant hè?

Helaas zijn niet alle soorten papier recyclebaar. Dit heeft te maken met de sterkte, kwaliteit en eindgebruik van het papier. Door het recyclen wordt de vezel van het papier steeds korter en slapper, en papiervezels kunnen 6 tot 7 keer gerecycled worden. Het toevoegen van verse houtkorrels verstevigt de structuur. Sommige papiersoorten maken geen gebruik van gerecyclede vezels omdat dit ten koste zou gaan aan de kwaliteit van het papier. Verontreinigd papier (zoals gebruikte papieren zakdoeken of keukenpapier) is niet recyclebaar. 

Bronnen:

http://www.plasticheroes.nl/

https://www.globalrecyclingday.com

http://recycling.10-tips.nl/