GROENTE

Deze maand is het de maand van de gezondheid. Tijdens deze maand staat er elke week een ander thema centraal. Deze week is dat thema GROENTE!

Eerder schreven we al een blog over vergroenting, groente dat verwerkt wordt in producten die normaal geen groente bevatten. Die blog kan je HIER teruglezen. In deze blog zullen we je meer vertellen over de aanbevelingen voor groente en de voordelen van het eten van groente, en verder geven we tips om meer groente binnen te krijgen.

Groenten zijn de eetbare delen van een plant. Voor kinderen vanaf 13 jaar oud en volwassenen is het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Voor kinderen die net iets jonger zijn (9-13 jaar oud) is het advies om 150 tot 200 gram groente per dag te eten1. Toch eten veel Nederlanders minder dan deze aanbevolen hoeveelheid. Wist je dat Nederlandse volwassenen gemiddeld 143 gram groente eten per dag? En wist je dat slechts 16% van de volwassenen minimaal 200 gram groente eet per dag2? Veel volwassenen halen de groenteaanbeveling dus niet, terwijl de inname van groente zo belangrijk is!

Het eten van groente levert veel gezondheidsvoordelen op. Zo is er een lager risico op hartziekten en beroerte en een lagere kans op darmkanker bij voldoende groente- en fruitinname. Verder is er een verband tussen een lager risico op diabetes mellitus type 2 en longkanker en de consumptie van groene bladgroenten3. Dit komt doordat groenten veel voedingsstoffen (vezels, mineralen en vitamines) bevatten. Er zijn heel veel verschillende soorten groenten die allemaal weer andere voedingsstoffen en hoeveelheden bevatten. Dit heeft te maken met onder andere het seizoen, de bodem, bemesting en het klimaat. Het is daarom belangrijk om de soorten groente die je eet af te wisselen zodat je alle voedingsstoffen binnen krijgt die jou lichaam nodig heeft.

Misschien denk je dat het een goed idee is om meer groentesapjes te gaan drinken om zo meer groente binnen te krijgen. Helaas moeten we je dan teleurstellen! Groente heeft namelijk weinig calorieën, maar in verhouding wel veel voedingsvezels en voedingsstoffen. Vanwege deze vezels verzadigt het eten van groente meer dan het drinken van groente. Groentesap bevat ook minder voedingsstoffen dan groente dat niet als sap is verwerkt. Groentesap wordt mede hierdoor gezien als een suikerhoudende drank en deze suikerhoudende dranken staan niet in de Schijf van Vijf en is dus geen gezonde keuze4.

Vind jij het nog lastig om voldoende groente per dag te eten? Lees dan hieronder een aantal tips om jou groenteconsumptie te verhogen.

  1. Houd bij hoeveel groente je nu eet op een dag, dit kan bijvoorbeeld met de Groentemeter van het Voedingscentrum. Zo weet jij precies hoeveel meer groente je nog kan eten om de aanbeveling te halen.
  2. Groente hoef je niet alleen bij de warme maaltijd te eten, neem eens tomaatjes, radijs, worteltjes of komkommer als tussendoortje.
  3. Ook op je brood kan je groente doen. Bijvoorbeeld plakjes tomaat, komkommer, sla en gegrilde groenten kunnen perfect op een boterham!
  4. Een salade of groenteomelet als lunch is ook een prima manier om meer groente binnen te krijgen.

Zoals je ziet, zijn er best wel wat mogelijkheden om je inname van groente te verhogen! Probeer eens een paar tips uit: ga op ontdekkingstocht welke groentes jij lekker vindt. Zo wordt het eten van groenten geen verplichting, maar een leuke gewoonte.

Bronnenlijst:

  1. Voedingscentrum. Hoeveel en wat kan ik per dag eten? https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/hoeveel-en-wat-kan-ik-per-dag-eten-.aspx (Geraadpleegd op 17 maart 2020).
  2. RIVM. Groente. https://www.wateetnederland.nl/onderwerpen/groente (Geraadpleegd op 17 maart 2020).
  3. WHO. Dietary intake of fruit and vegetables and risk of diabetes mellitus and cardiovascular diseases. https://www.who.int/dietphysicalactivity/publications/f&v_cvd_diabetes.pdf?ua=1 (Geraadpleegd op 17 maart 2020).
  4. Voedingscentrum. Groente. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/groente.aspx?query=groente#blok10 (Geraadpleegd op 17 maart 2020).