Toevallig is het vandaag Internationale anti-dieetdag. Deze dag betekent niet dat je de hele dag ongezond mag eten. Deze dag is juist bedoeld om een gezond eet- en beweegpatroon te promoten in plaats van ongezond eetgedrag, zoals extreme diëten1. Maar hoe eet jij nou gezond zonder al die gekke diëten (die echt niet nodig zijn)? Lees het hier!

Ten eerste is het belangrijk om niet in de verleiding te komen.

Breng je omgeving op de hoogte van je goede eetvoornemens en schakel hulptroepen in. Het is een stuk makkelijker om gezond te eten als familie of vrienden ook gezond eten. Gezond eten is makkelijker én leuker met anderen dan alleen2!

Ga voor jezelf na in welke situaties je ongewenste eetkeuzes maakt en maak een plan om daar mee om te gaan2. Bijvoorbeeld: Je ontdekt dat je tijdens het uit eten gaan vaak een dessert neemt omdat anderen dit ook doen, zelfs wanneer je eigenlijk geen honger meer hebt. Dan kun je je hierop voorbereiden door het maken van een ‘als-dan’-plan: Als anderen een dessert nemen en ik heb eigenlijk geen trek meer, dan neem ik een kop koffie of thee.

Daarnaast is het eten van voldoende groente en fruit erg belangrijk. Elke dag minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit eten is lekker gezond: eet je veel groente en fruit, dan verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 23.

Ga voor volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Kortom; de volkoren variant. Eet je er genoeg van, dan verklein je het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker3.

brooke lark 209712 unsplash 1024x683 - Hoe eet ik gezond?

Het Voedingscentrum raadt aan om meer plantaardig en minder vlees te eten. Dit is namelijk goed voor jou én voor het milieu! Je kunt variëren met peulvruchten, noten en ei. Ook is het verstandig om zachte en vloeibare vetten (zoals oliën en margarine) te gebruiken. Deze onverzadigde vetten zijn goed voor je bloedvaten3.

Hoe zorg jij ervoor dat je gezond eet?

 

Bronnenlijst:

  1. Obesitas Vereniging. Internationale Anti Dieet Dag. http://www.obesitasvereniging.nl/78-over-gewicht/92-internationale-anti-dieet-dag# (Geraadpleegd op 6 mei 2019).
  2. Hoe ga ik om met verleidingen? https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/hoe-ga-ik-om-met-verleidingen.aspx (Geraadpleegd op 6 mei 2019).
  3. Gezond eten. https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf.aspx  (Geraadpleegd op 6 mei 2019).