Waar denk jij aan bij het woord ‘vet’? Schrik je daarvan of ben jij niet bang voor een beetje vet? Een tijd lang werd vet gezien als iets dat niet gezond was, want je zou er immers dik van worden. In deze blog leggen wij je uit of vet gezond of ongezond is.
Wat is vet?
Vet is een van de voedingsstoffen die wij nodig hebben om ons lichaam gezond te houden en is te verdelen in verschillende varianten. Je hebt verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Verzadigde vetten en transvetten kun je het beste zo min mogelijk binnenkrijgen, terwijl onverzadigde vetten juist essentieel zijn om binnen te krijgen via de voeding.
Waarom zijn we zo bang voor vet?
Vet wordt vaak als boosdoener gezien. De simpele verklaring hiervoor is dat vet meer calorieën levert dan eiwitten en koolhydraten. Zo bevat 1 gram vet al 9 calorieën, terwijl eiwitten en koolhydraten maar 4 calorieën per 1 gram bevatten. Toch hoeven we niet bang te zijn om vet binnen te krijgen. Vet is namelijk een bron van een aantal essentiële vitamines en vetzuren. Doordat vet meer calorieën levert dan koolhydraten en eiwitten is het advies om niet meer dan 40% van je voeding uit vet te laten bestaan. Voor iemand die (bijna) overgewicht heeft is dit maximaal 35%. Dit komt neer op ongeveer 100 gram vet per dag voor een man en 80 gram vet per dag voor een vrouw.
Waarom is vet belangrijk?
Zoals je hierboven hebt gelezen, bevat vet een aantal essentiële voedingsstoffen. Dit betekent dat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken. Ook zorgt vet voor een verzadigd gevoel omdat het wat langer in de maag blijft hangen dan koolhydraten en eiwitten. Naast deze twee punten is vet ook nodig voor de volgende drie punten:
- Als bouwstof voor onze cellen. Vet helpt je cellen te beschermen tegen indringers en je lichaam heeft het nodig om je spieren, ogen en hersenen te laten werken.
- Olie levert vitamine E aan ons lichaam. Boter, halvarine, margarine en bak- en braadvetten leveren ook nog vitamine A en D. Deze drie vitamines krijgen wij voornamelijk via vetten uit de voeding binnen
- Omega-3 vetzuren verlagen de kans op hart- en vaatziekten en zijn belangrijk bij de ontwikkeling van hersenen en het gezichtsvermogen bij ongeboren baby’s .
Het advies
Het beste kun je smeer- en bereidingsvetten met veel onverzadigde vetten gebruiken. Dit zijn vetten uit (zachte) margarine, halvarine en oliën. Deze staan dan ook in de Schijf van Vijf. Vetten uit roomboter of kokosvet kun je het beste vermijden, omdat deze juist veel verzadigde vetten bevatten. Ook koek, gebak en pizza bevatten veel verzadigde vetten. Verzadigde vetten vergroten het risico op hart- en vaatziekten. Een handig ezelsbruggetje hierbij is: verzadigde vetten zijn bij kamertemperatuur hard en onverzadigde vetten zijn bij kamertemperatuur vloeibaar.
Om het allemaal wat concreter te maken is hieronder een voorbeelddagmenu te zien voor een vrouw en een man.