Voedselverspilling is erkend als een wereldwijd probleem met enorme milieu-, sociale en financiële gevolgen. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) schat dat ieder jaar wereldwijd ongeveer een derde van alle voedsel dat voor menselijke consumptie wordt geproduceerd, verloren gaat of wordt verspild. Dit komt neer op naar schatting 1,3 miljard ton eetbaar voedsel per jaar1. In Nederland verspillen wij ongeveer 41 kilo per persoon aan voedsel per jaar2. De top 5 meest verspilde producten zijn melk en melkproducten, brood, groenten, fruit en sauzen, en oliën en vetten3. Wat kan jij doen om jouw voedselverspilling tegen te gaan? Lees snel verder!

  1. Wat heb je op voorraad?

Vaak heb je meer dan je denkt! Voorkom dat je te veel producten in huis haalt door eerst de koelkast open te trekken voordat je boodschappen gaat doen. Geen fotografisch geheugen? Maak een foto van jouw koelkast, zo vergeet je nooit meer wat je in huis hebt.

plush design studio 553319 unsplash 1024x768 - Hoe verspil ik minder voedsel?
  1. Boodschappenlijstje

Het klinkt heel simpel (en dat is het ook), maar het is erg effectief! Als je een boodschappenlijstje maakt, voorkom je dat je te veel koopt. Daarnaast is het ook niet verstandig om met een lege maag naar de supermarkt te gaan. De kans is dan groter dat je met veel meer producten thuiskomt dan je van plan was.

  1. Meten is weten!

Van pasta kook je snel te veel, net als van rijst en andere granen. Gebruik daarom een maatbeker om het droge ingrediënt af te wegen voor je het kookt. Zo voorkom je dus dat je teveel maakt.

  1. Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit

Het verkeerd interpreteren van de THT-datum (ten minste houdbaar tot) op producten is een belangrijke oorzaak van voedselverspilling. De THT-datum is een kwaliteitsgarantie van de producent. De TGT-datum (te gebruiken tot) is wel de uiterste datum waarop je een product kan eten. Vertrouw bij de THT-datum op je eigen zintuigen voordat je iets weggooit.

  1. Oud brood

Heb je oud brood over? Geef het brood een tweede leven! Maak een lekkere tosti of wentelteefjes, of probeer eens eigengemaakte croutons voor in de soep te maken. Mocht je daar nou geen zin in hebben, dan kun je het brood ook altijd aan de eendjes voeren.

jude infantini 1362386 unsplash 1024x683 - Hoe verspil ik minder voedsel?

Bronnenlijst:

  1. Food, (FAO) AO. Food Wastage Footprint: Impacts on Natural Resources—Summary Report. FAO Rome, Italië; 2013.
  2. C van Dooren, F Mensink. Voedselverspilling door consumenten. Den Haag, Nederland: Voedingscentrum; 2018.
  3. M van Westerhoven. Bepaling voedselverliezen in huishoudelijk afval in Nederland. Amsterdam, Nederland: CREM; 2013.