December is voor iedereen een drukke maand. Deadlines die behaald moeten worden, verplichte sociale activiteiten, kinderen die druk zijn en het bedenken van kerstcadeautjes. En vergeet de boodschappen niet en een opgeruimd en schoon huis. Ten slotte moet het huis ook nog gezellig zijn. Als het dan Kerst is en je kan eindelijk aan de mooie gedekte tafel zitten, ben je doodop. Hierdoor reageer je overgevoelig en ben je snel geïrriteerd. Dat is toch niet hoe jij Kerst had voorgesteld?

Zorg voor rust in je hoofd
Neem vanavond nog even de tijd om tot rust te komen. Plan een meditatie in en sta even stil bij wat je de afgelopen tijd allemaal gedaan hebt. Zijn er dingen niet goed afgerond? Laat dit los, niemand is perfect.

Denk realistisch
Heel leuk al die kerstfilms van perfecte huizen en een perfecte familieband, maar wees realistisch. Het echte leven is niet zoals in de film. Het is echt geen probleem als het kerstdiner er niet perfect uitziet, het gaat om het samenzijn. Wees dus realistisch hierin en laat je de moed niet in de schoenen zakken na het zien van (perfecte) kerstfilms.

Plan wat vooruit
Een goed begin is het halve werk. Bereid gerechten vast voor die je een dag kunt bewaren in de koelkast of vriezer. Een soep kun je bijvoorbeeld prima de dag van te voren al klaar maken en die lekkere taart voor het toetje kun je ook al voorbereiden. En het dekken van de tafel? De avond van te voren is dit ook mogelijk. Zo heb jij op de eerste van de kerstmis meer tijd om gezellig bij de familie te zitten.

Durf om hulp te vragen
Zitten de kinderen maar op de bank en ligt je partner nog in bed te slapen? Laat ze gewoon meehelpen. Laat ze eventueel nog wat laatste spulletjes halen in de winkel of laat ze een handje helpen in de keuken. Jij bent echt niet als enige verantwoordelijk voor de hele organisatie.

Stressvrije kerst 24 dec 1024x683 - Last-minute kersttips

Maak de keuken gereed voor het gebruik
Zet alleen spullen die je nodig hebt tijdens kerstdag in de koelkast en zorg ervoor dat alle ingrediënten klaar staan. Zorg dat de oven op de juiste temperatuur is, zodat je de gerechten gelijk in de oven kan schuiven.

En als er dan nog wat dingen mislukken tijdens het koken?

Te droge kalkoen
De kalkoen iets te droog? Zet de oven eerst op 220 graden en laat de kalkoen daarin 30 minuten bakken. Verlaag de temperatuur naar 180 graden en reken voor een kalkoen van minder dan 4 kg, 20 minuten + 70 minuten en bedek het met aluminiumfolie. Verwijder de folie na 30 minuten en laat de kalkoen mooi bruin worden.

Groenten roosteren
Wil je groenten gaan roosteren? Dunne plakken courgette en paprika kun je makkelijk in een grillpan roosteren en smeer ze in met wat olijfolie en rooster het aan beide kanten, totdat er mooie strepen ontstaan. Heb je wat grovere stukken groente zoals pompoen of aubergine? Deze kun je het beste roosteren in de oven op een hogere temperatuur en snijd groenten met een langere bereidingstijd in kleinere blokjes.

Iets vergeten en de supermarkt dicht?
Dat de supermarkt dicht is op Eerste Kerstdag zie je steeds minder, maar stel je voor dat dit het geval is en je komt erachter dat je nog iets vergeten bent te halen. Bespreek dan samen met iemand anders de checklist en kijk of je nog meer ingrediënten en loop even langs de buurvrouw of een ander familielid om te vragen of zij dit in huis hebben. En is dit niet het geval? Dan is het jammer!

Kortom, zorg voor een (zoveel mogelijk) stressvrije kerst. Zo worden de feestdagen leuk en gezellig en kun jij ook genieten van het samenzijn en het lekkere eten.