Wij zijn helemaal gek van noten. Niet alleen zijn het superfoods, ze zijn ook nog eens ontzettend lekker en je kunt ze in bijna alle gerechten gebruiken! Waardoor zijn noten zo gezond? Dat kom je vandaag te weten. Je krijgt ook nog eens een heerlijk recept voor een gerecht met noten! 

Gezond

Heel lang dachten mensen dat noten helemaal niet zo gezond waren, omdat er best veel vet in zit. Dat is ook wel zo, maar die vetten en voedingsstoffen zijn wel gezond. Zo zitten er bijvoorbeeld Omega-3 vetzuren in, die helpen het cholesterol te verlagen. Datzelfde stofje zit in vette vis! Daarnaast bevatten noten veel eiwitten en vezels, waardoor ze vaak aanbevolen worden als vleesvervanger. Een handjevol ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten, en is goed voor je cholesterolgehalte.

Voedingsstoffen

Pijnboompitten bevatten onder andere vitamine E en K, magnesium en ijzer. Een van de bekendste gerechten met pijnboompitten is natuurlijk pesto. We geven je straks een heerlijk pestorecept!

Amandelen helpen de goede bacteriën in je darmen, en een handje walnoten zorgt dat je ruim 100% van je Omega-3 vetzuren binnenkrijgt. Snel door je yoghurt of in je stamppot doen dus!

Pistachenoten zijn groen doordat er veel antioxidanten inzitten. Daarnaast bevatten ze chlorofyl, een stofje dat je veel in groenten vindt.

Recept pesto

Het originele recept vind je hier.

Ingrediënten voor één potje pesto

  • Olijfolie
  • 3 handjes basilicum
  • 2 tenen knoflook
  • 30 gram pijnboompitten
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • Zout en peper

Bereidingswijze

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.

Pluk de basilicum en was de blaadjes.

Pel de knoflooktenen en hak ze in grove stukken.

Voeg alle droge ingrediënten samen in de blender en maal ze tot een gladde massa.

Voeg langzaam de olijfolie toe tot je de juiste dikte hebt. Voeg tot slot zout en peper toe om de pesto op smaak te brengen.

Heb je te veel gemaakt? Je kunt de pesto heel gemakkelijk in een ijsblokjeshouder gieten en invriezen! Zo heb je altijd een handige hoeveelheid op voorraad.