Stamppot, move over, het is tijd voor lentegerechten! Het is al zo’n anderhalve week lente en dat is te merken. Het zonnetje schijnt weer wat vaker, dieren staan weer in de wei, kortom; de natuur ontwaakt en het land kleurt weer groen! In de blog van vandaag deel ik 3 recepten met je die je kan maken met groente van dit seizoen.

Wanneer jouw groente en fruit in het winkelschap ligt, kan het zijn dat er al veel energie en hulpmiddelen in zijn gestoken tijdens de teelt, dat er veel brandstof is gebruikt voor transport (wanneer producten worden ingevlogen), of dat het landgebruik hoog is (en de opbrengst per hectare laag). In die gevallen hebben groente en fruit een hoge milieubelasting. Door groente en fruit van het seizoen te eten maak je dus een duurzamere keuze!

Lente-prei soep (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200 gram gesneden prei
  • 1 ui
  • ½ broccoli
  • ½ bleekselderij
  • 1 groentebouillon tablet
  • 3 eetlepels verse selderij
  • 1 theelepel bieslook
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel kervel
  • 30 gram croutons
cooking cutting board food 50585 1024x680 - Luchtige lenterecepten

Bereidingswijze

Verhit de olie in een (soep)pan. Bak de gesneden prei en tuinkruidensoepgroente 3 min. Voeg 600 ml kokend water en de groentebouillontablet toe en breng opnieuw aan de kook. Kook de soep 8 min. en pureer met de staafmixer. Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout en schep in 4 kommen. Bestrooi met croutons.

Voedingswaarde per portie

170 kcal
10 g eiwit
12 g koolhydraten
9 g vet
3 g vv
1 g vezels

Lentequiche (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 5 plakjes deeg voor hartige taart (te vinden in diepvries)
  • 3 puntpaprika’s
  • 6 salade-uien
  • 15 gram platte peterselie
  • 25 gram verse bieslook
  • 125 gram salami
  • 4 eieren
  • 50 ml halfvolle melk
  • 100 gram geraspte Parrano
skyla design 1415836 unsplash 1024x683 - Luchtige lenterecepten

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvorm (∅ 22 cm) in. Leg de deegplakjes op elkaar en rol uit tot een ronde plak. Bekleed de springvorm met het deeg.
Halveer de paprika’s, verwijder de steelaanzet en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in flinterdunne reepjes. Snijd de salade-ui in ringetjes. Snijd de peterselie grof en de bieslook fijn. Snijd de salami in flinterdunne reepjes.

Klop de eieren los met de melk en peper naar smaak. Meng de paprika met de salade-ui, peterselie, bieslook, salami en kaas en schep in de vorm. Giet het mengsel erover en bak in de oven in ca. 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de quiche 10 minuten staan voor je hem aansnijdt.

Voedingswaarde per portie

455 kcal
23 g eiwit
30 g koolhydraten
26 g vet
12 g VV
3 g vezels

Gevulde zoete aardappel (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 4 zoete aardappelen
  • 2 eetlepels chipotle saus
  • 75 gram cheddar kaas
  • 1 el (zonnebloem)olie
  • 150 g vegetarisch gehakt
  • 1 theelepel Al-Andalus kruiden
  • 1 rijpe avocado
  • 1 limoen
  • 1 rode peper
  • 3 bosuien
  • 125 ml crème fraîche
yam 2006312 1920 1024x682 - Luchtige lenterecepten

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de zoete aardappelen schoon en leg ze in een ovenschaal. Pof ze in ca. 45 minuten gaar. Ze zijn gaar als je de punt van een mes gemakkelijk in het vruchtvlees kunt steken. Halveer de aardappelen in de lengte, schep het vruchtvlees eruit en doe in een kom. Laat ongeveer een ½ cm van de aardappel in de schil zitten. Voeg de chipotlesaus toe en rasp de kaas erboven. Meng door elkaar en schep het mengsel terug in de aardappelhelften. Zet ze 15 minuten terug in de oven.

Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak het vegetarische gehakt met de Al-Andalus 5 minuten op middelhoog vuur. Halveer de avocado, verwijder de pit en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil. Prak het vruchtvlees fijn.

Boen de limoen schoon. Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit. Voeg het rasp, 1 eetlepel limoensap (per 4 personen), peper en eventueel zout toe aan de avocado. Snijd de rode peper en de bosui in dunne ringetjes. Neem de aardappelhelften uit de oven en leg op een platte schaal. Verdeel het vegetarisch gehakt, de avocadopuree, crème fraîche en de ui- en peperringetjes erover.

Voedingswaarde

495 kcal
16 g eiwit
36 g koolhydraten
30 g vet
12 g VV
9 g vezels