Kan jij ook niet van chocolade afblijven? Goed nieuws, mits je van pure chocolade houdt, want pure chocolade is gewoon gezond! Wanneer je het niet te veel eet heeft het een positief effect op het lichaam. Benieuwd waarom pure chocolade gezond is? En welke pure chocolade je het best kunt eten en hoeveel? Dan is dit de blog voor jou. Lees snel verder!

Flavanolen in chocolade

Flavawatte? Pure chocolade heeft een hoog gehalte aan flavanolen, ofwel antioxidanten, die een positief effect op de bloedvaten hebben1. Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken2. Deze flavanolen komen voor in de cacaoboon en zorgen voor de positieve gezondheidseffecten van pure chocolade.

Als je dagelijks meer dan 200 milligram aan flavanolen uit cacao zou eten heeft dit volgens onderzoek positief effect op de bloedvaten, en verlaag je de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten3,4. De bloedvaten worden verwijd, zodat het bloed beter kan doorstromen. Dit zorgt vervolgens weer voor verlaging van de bloeddruk.

Maar hoe kom je dagelijks aan 200 milligram flavanolen? Dit staat gelijk aan 10 gram pure chocolade of 2,5 gram rauwe cacaopoeder4. Best makkelijk te halen toch?

joanna kosinska 1116644 unsplash 300x200 - Pure chocolade: gezond of niet?

Eet chocolade met mate

Let op dat je niet teveel chocolade eet. Chocolade bevat namelijk veel verzadigd vet, zo’n 20 gram op de 100 gram. Dat is dus 20% vet! Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) van het bloed en vergroot juist de kans op hart- en vaatziekten5.

Het eten van pure chocolade is dus geen afrader, maar let wel op dat je niet teveel eet. Als je pure chocolade wil eten, kies dan voor rauwe chocolade of extra bittere chocolade. Kijk ook naar het cacaopercentage. Hoe meer cacao in de chocolade, hoe beter.

Dus kort gezegd; pure chocolade is gezond, maar met mate! Eet dus niet meer dan 10 gram per dag ;).

Bronnenlijst

  1. Higginbotham, P.R. Taub. Cardiovascular Benefits of Dark Chocolate?. Current Treatment Options in Cardiovascular Medicine.2015; 17( 54).
  2. Antioxidanten. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx (Geraadpleegd op 10 mei 2019).
  3. Chocolade. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/chocolade.aspx#blok3 (Geraadpleegd op 10 mei 2019).
  4. van Gunst. Meer chocola?. Tijdschrift voor praktijkondersteuning. 2010; 5( 6): 159-159.
  5. Is pure chocolade gezond?. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-pure-chocolade-gezond-.aspx (Geraadpleegd op 10 mei 2019).