Op veel scholen zijn de toetsweken begonnen, of beginnen deze binnenkort. Daarvoor wil je natuurlijk in optimale conditie zijn, zodat je zo goed mogelijke cijfers kunt halen. Als je gezond wilt blijven, is het belangrijk om op je eten te letten. Dat weten we allemaal wel. Maar wist je dat ook je hersens ervan profiteren als je gezond eet? In deze blog vertellen we je hoe dat zit, en welke foods je het beste kunt eten!

Als je het juiste voedsel eet, ben je alerter en helderder, heb je vaker een goed humeur, en houd je een vitaal geheugen. Best belangrijk dus! Het wordt steeds duidelijker dat wat je eet niet alleen invloed heeft op je lichaam, maar ook op je hersens. Je brein zal je dankbaar zijn als je de volgende zes producten regelmatig op het menu zet.

Groenten

In bepaalde delen van de wereld worden mensen een stuk ouder dan gemiddeld. Dit worden blue zones genoemd. Dit heeft onder andere te maken met hoe actief ze zijn én met de hoeveelheid groenten die ze eten. Groenten leveren veel bioactieve stoffen, en elke kleur levert weer een andere soort. Deze stoffen werken vaak als antioxidant, en groenten leveren ook polyfenolen; die helpen om de conditie van de bloedvaten in je hersens gezond te houden. Ook zitten groenten vol vezels. Die zorgen niet alleen voor een  vol gevoel, ze zijn ook goed voor je brein.

Gefermenteerde producten

Wist je dat yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi allemaal producten zijn waarin levende bacteriën zitten? Meestal zijn dit de gunstige melkzuurbacteriën, die een positieve invloed hebben op de bacteriesamenstelling in je darmen. Ze werken op dezelfde manier als probiotica, dat zijn de goede bacteriën die aan zuiveldrankjes of poeders worden toegevoegd. En als de bacteriesamenstelling in je darmen goed is, helpt dat voor de gezondheid van je brein.

Cafeïne

Deze stof is te vinden in koffie, thee, cola, ijsthee, chocolade en chocolademelk en energiedrankjes. In kruidenthee zit geen cafeïne. In kleine hoeveelheden – 1 á 2 kopjes koffie of 3 á 4 kopjes thee – verbetert cafeïne de concentratie en prestatie en verdrijft het vermoeidheid. Ook kan het helpen beschermen tegen het optreden van dementie. Als je te veel neemt, kan het zorgen  voor rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn.

joanna kosinska 594746 unsplash 1024x682 - Superfood voor je hersenen

Chocolade

In chocolade zit niet alleen cafeïne, maar ook polyfenolen. Deze verkleinen waarschijnlijk de kans op een beroerte doordat ze slagaderverkalking en ontstekingen tegengaan. Polyfenolen komen van nature voor in cacao: hoe puurder de chocolade, hoe meer cocao en dus hoe meer polyfenolen erin zitten. Deze stofjes zijn ook te vinden in wijn, olijfolie, bessen, thee, koffie, walnoten en groenten.

Vette vis

Onverzadigde vetten zijn een van de belangrijkste bouwstenen van ons brein. Deze zitten vooral in vis. Vooral vette vis bevat veel van deze Omega-3 vetzuren, zoals zalm, haring, makreel en sardines. Uit onderzoek blijkt dat het eten van vette vis beschermt tegen de achteruitgang van het brein op latere leeftijd. Let bij het kopen van vis altijd op dat deze het ASC- of MSC-keurmerk heeft. Zo ga je overbevissing tegen en help je de visstand gezond te houden.

jongsun lee 779147 unsplash 1024x732 - Superfood voor je hersenen

Noten

Het laatste product dat goed is voor je hersenen, zijn noten. Vooral walnoten worden gezien als superfood. Ze bevatten de juiste soorten vetten én heel veel vezels, wat gunstig is voor je darmen. In noten zitten namelijk onverzadigde vetten. Daarvan hebben walnoten weer de meeste Omega-3 vetten. En die zijn weer goed voor je hersenen!

Bovenstaande producten zijn niet alleen goed voor je hersenen, maar ook voor je darmen. Het klinkt misschien gek, maar een groot deel van de gezondheid van je hersenen loopt via je darmen. Hoe beter de conditie van je darmen, hoe gunstiger dat is voor je hersenfuncties.

Rond onze darmen zit namelijk zo’n uitgebreid zenuwstelsel dat dit ook wel eens het tweede brein wordt genoemd. Dit zenuwstelsel reguleert van alles in je lichaam en geeft signalen door naar je hersenen en andersom. Bij het gezond houden van dat tweede brein spelen de bacteriën in je darmen een grote rol. Hoe gevarieerder de samenstelling van bacteriën in je darmen, hoe beter. Onder andere vezelrijk eten helpt om de bacteriesamenstelling in de darmen gevarieerd te houden. Vezels vormen namelijk prima voedsel voor de bacteriën in je darmen. Welke van deze superfoods ga jij vaker op het menu zetten?