Zeg maar dag tegen de hummus, pokébowls en karamel zeezout; de foodtrends van 2018! Het is al een paar maanden 2019, dus er zijn ook weer nieuwe foodtrends! Heb jij wel eens van vergroenting gehoord? Ja, je hoort het goed! Vergroenting is één van de foodtrends van dit jaar. Dit betekent dat er meer groente wordt verwerkt in producten die normaal niet van groente zijn gemaakt. Denk dus aan courgette spaghetti, linzenpasta of bloemkoolrijst! Maar wat is nou gezonder? De groente variant of de ‘normale’ variant? Lees snel verder om erachter te komen!

Eigenlijk is het maar net wat je zoekt. Als je veel aan het sporten bent en meer eiwitten nodig hebt, is het verstandiger om de normale variant te eten, omdat in deze producten meer eiwit en koolhydraten zitten.

Toch wil ik eerst een fabel de wereld uit helpen. Veel mensen eten koolhydraatarm, maar koolhydraten héb je nodig, ze zijn onmisbaar! Een dieet zonder koolhydraten is af te raden, ook als je wil afvallen. Koolhydraten leveren namelijk energie. Groente levert dit vooral in de vorm van suiker. Groente en fruit leveren samen 5% van de hoeveelheid energie die de gemiddelde Nederlander binnenkrijgt(1). Groenten zijn goed voor 3%.

Courgette spaghetti vs. Normale spaghetti

Voedingswaarde per 100 g

Courgette spaghetti

Normale spaghetti

Kcal

29 kcal

285 kcal

Vet

0 gram

3 gram

Verzadigd vet

0 gram

0,8 gram

Koolhydraten

5 gram

53 gram

Suikers

5 gram

2 gram

Vezels

0,6 gram

3 gram

Eiwitten

2 gram

10 gram

Zout

0 gram

0,1 gram

helena munoz 1343400 unsplash 1024x683 - Vergroenting - huh, wat is dat?

Bloemkoolrijst vs. Zilvervliesrijst

Bij deze vergelijking zit ook het meeste verschil in het aantal calorieën, koolhydraten en eiwitten.

Voedingswaarde per 100 g

Bloemkoolrijst

Zilvervliesrijst

Kcal

26 kcal

340 kcal

Vet

0,2 gram

2,5 gram

Verzadigd vet

0 gram

0,6 gram

Koolhydraten

3 gram

68 gram

Suikers

2,5 gram

0,4 gram

Vezels

2 gram

6 gram

Eiwitten

2 gram

9 gram

Zout

0 gram

0,1 gram

Groente pizzabodem vs. Deeg pizzabodem

Voedingswaarde per 100 g

Groente pizzabodem

Pizzabodem naturel

Kcal

240 kcal

205 kcal

Vet

2,4 gram

2 gram

Verzadigd vet

0,3 gram

0,2 gram

Koolhydraten

45,1 gram

39 gram

Suikers

2,2 gram

3 gram

Vezels

3,2 gram

2 gram

Eiwitten

7,9 gram

6,5 gram

Zout

0,7 gram

0,6 gram

Het grootste verschil bij alle vergelijkingen zit in het aantal calorieën, koolhydraten en eiwitten. De normale spaghetti en zilvervliesrijst bevatten meer van deze voedingsstoffen. Dit komt omdat in deze pasta zetmeel zit, en de zilvervliesrijst volkoren granen zijn. Daarnaast bevat de normale spaghetti meer vezels.

Grappig om te zien is dat de normale spaghetti meer koolhydraten bevat dan de courgettespaghetti, maar minder suikers! Dit komt omdat er in groente -in dit geval courgette- meer (natuurlijke) suiker zit.  Daarnaast is de kans groot dat je sneller weer trek hebt als je een bord courgette spaghetti hebt gegeten, omdat er minder koolhydraten en vezels inzitten, en die geven een vol gevoel.

De groente pizzabodem bevat juist meer calorieën en koolhydraten en eiwitten!

Voor welke variant ga jij?

Bronnenlijst:

  1. Voedingscentrum. Groente. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/groente.aspx#blok3 (Geraadpleegd op 23 april 2019).