Volkoren producten. Daar moet je meer van eten. Volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, volkoren couscous… Het advies luidt om te kiezen voor de volkoren variant, want als je genoeg van deze producten eet, verklein je het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker1. Maar wat betekent volkoren eigenlijk? Lees snel verder om erachter te komen!

Opbouw van de graankorrel

We gaan eerst terug naar de basis. De graankorrel bestaat uit drie delen: de kiem, de zemel en de meelkern. Het grootste deel van een graankorrel bestaat uit de meelkern2. Hierin bevindt zich met name het zetmeel (koolhydraten), maar ook wat eiwitten (waaronder gluten). Onderin bevindt zich de kiem die vetten, vitamines en mineralen bevat. De zemel is het omhulsel van de graankorrel. Het biedt bescherming, maar bevat ook voedingsvezels, vitamines en mineralen. De meeste voedingsstoffen zitten dus in de kiem en zemel.

Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel. Bij bruin en wit brood wordt namelijk niet de hele graankorrel gebruikt3. Enkel de meelkern wordt hierbij gebruikt. De zemelen en de kiemdeeltjes worden tijdens het maken van de bloem eruit gezeefd.

Wanneer volkoren?

Maar wanneer is een product nou volkoren? Het is niet altijd duidelijk wat ‘volkoren’ nou precies betekent. Voor brood is dat gelukkig wél duidelijk. In het ‘Warenwetbesluit Meel en Brood’ staat namelijk dat brood voor 100% uit volkorenmeel moet bestaan4. Er mag dus geen boem of meel inzitten. Voor andere graanproducten zoals pasta, crackers en koekjes geldt dat warenwetbesluit niet. Daar is geen regelgeving voor. Een volkorenkoekje kan daardoor best voor maar 25% uit volkorenmeel bestaan. Het ‘Nederlands Bakkerij Centrum’ (NBC) adviseert wel dat de helft van gebruikte granen volkoren moet zijn, maar dat is op vrijwillige basis5.

En nu?

Wanneer je volkorenbrood koopt heb je zekerheid dat er 100% volkorenmeel is gebruikt. Voor andere graanproducten heb je die zekerheid niet. Om daarachter te komen kun je het beste naar de ingrediënten kijken die op het etiket staan vermeld. Daar staat vaak of er volkorenmeel is gebruikt en eventueel welk percentage uit volkorenmeel bestaat. Op basis daarvan kun je producten met elkaar vergelijken en de meest verantwoorde keuze maken. De meeste volkorenpasta’s bestaan overigens wel voor 100% uit volkorenmeel.

De conclusie is dus dat je alleen met volkorenbrood de zekerheid hebt dat er 100% volkorenmeel is gebruikt. Een volkoren variant is hartstikke gezond én lekker! Eet jij ook vooral volkoren?

louise lyshoj 785186 unsplash 200x300 - Volkoren, wat betekent dat?

Bronnenlijst

  1. Gezond eten. https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf.aspx (Geraadpleegd op 20 mei 2019).
  2. Volkoren. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/volkoren.aspx (Geraadpleegd op 20 mei 2019).
  3. Granen en graanproducten. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/granen-en-graanproducten.aspx (Geraadpleegd op 20 mei 2019).
  4. Warenwetbesluit Meel en Brood. https://wetten.overheid.nl/BWBR0009669/2017-10-01 (Geraadpleegd op 20 mei 2019)
  5. Nederlands Bakkerij Centrum. Wat is volkoren?. https://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/wat-volkoren (Geraadpleegd op 20 mei 2019).