WANDEL JE FIT

De maand mei is gekomen; de zon schijnt, de bloemen beginnen te bloeien en de lammetjes staan in de wei. Ideaal om een stukje te gaan wandelen door de buurt, maar om alweer dezelfde route te lopen is ook zo saai. Daarom heeft Van Leeuwen Catering wandelroutes voor u gemaakt die u alleen, samen of met uw kinderen kunt lopen. Daarbij hebben wij een picknickpakket samengesteld dat u in de natuur kunt opeten. Daarnaast ontvangt u ook informatie over bijzondere bezienswaardigheden die u tegenkomt tijdens de wandeling.

Wandelroutes

De wandelroutes zijn gemaakt voor iedereen die er in het voorjaar (en daarna) tussenuit wil. Tijdens het ontwikkelen van de routes is er rekening gehouden met verschillende wandelniveaus. Zo zijn er lange routes en minder lange routes; de kortste route is 3,2 kilometer, de langste is 10,3 kilometer. De routes zijn in de buurt van en rondom Leidschendam-Voorburg, zoals De Horsten, Vlietlanden, Leidschendammerhout, Leidschendam, Leidschendam-Voorburg en Driemanspolder.

Vóór het wandelen kunt u bij Van Leeuwen Catering het picknickpakket ophalen. Met sommige routes kunt u vanaf ons bedrijf beginnen met wandelen en bij andere routes moet u eerst een klein stukje rijden met de auto of fiets om te kunnen beginnen, houd hier rekening mee.

Het picknickpakket kunt u van maandag t/m zondag tussen 09:00 en 15:00 uur ophalen en is hier te bestellen.

20210330 105143 kopie 300x300 - Wandel je fit!

Beweegrichtlijnen

We weten allemaal dat bewegen goed voor ons is, maar hoeveel moeten we precies bewegen om gezond te blijven? Hieronder staan de beweegrichtlijnen, gemaakt door de Gezondheidsraad. Zij hebben onderzocht hoeveel beweging nodig is voor het behoud van een goede gezondheid.

Beweegrichtlijnen voor volwassenen en ouderen:

 • Bewegen is goed, meer bewegen is beter
 • Doe minstens 150 minuten per week aan matige intensieve inspanning
 • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen
 • Voorkom veel zitten

Beweegrichtlijnen voor kinderen van vier tot achttien jaar:

 • Bewegen is goed, meer bewegen is beter
 • Doe minstens elke dag een uur aan matige intensieve inspanning. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel
 • Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten
 • Voorkom veel zitten

Om de richtlijnen beter te begrijpen is het van belang te weten wat er wordt bedoeld met ‘matig intensief’ en ‘spier- en botversterkende activiteiten’.

Beweging kent verschillende vormen:

 • Bewegen en lichamelijke activiteit betekent elke vorm van lichaamsbeweging door skeletspieren die resulteert in energiegebruik. Skeletspieren zijn de spieren die worden gebruikt voor beweging.
 • Balansoefeningen zijn gericht op het verbeteren van de balans terwijl iemand staat of beweegt, dit zijn oefeningen zoals op één been staan of een voorwerp van de grond tillen.
 • Duurtraining zijn activiteiten waarbij gebruik wordt gemaakt van het uithoudingsvermogen. Normaal gesproken wordt hierbij op grote snelheid bewogen en dit moet langer dan een paar minuten volgehouden worden. Voorbeelden hiervan zijn wandelen, zwemmen, fietsen en dansen.
 • Krachttraining zijn spierversterkende activiteiten waarbij gebruik kan worden gemaakt van het lichaamsgewicht, losse gewichten of machines.
 • Botversterkende activiteiten zijn activiteiten die bestaan uit krachttraining waarbij het eigen gewicht wordt gebruikt zoals springen, traplopen, wandelen, hardlopen en dansen.
 • Spierversterkende activiteiten is krachttraining in combinatie met kracht- en duuractiviteiten, een goed voorbeeld hiervan is fietsen.

(Gezondheidsraad, 2017).

blog wandelen 1 300x200 - Wandel je fit!

MET-waarde

Om te berekenen welke activiteit licht, matig of zwaar is wordt de MET-waarde gebruikt, dit is het aantal verbrande kilocalorieën per lichaamsgewicht in kilo, per aantal uur (Voedingscentrum, z.d.). Lichte lichamelijke activiteit zijn activiteiten waar iemand rechtop staat of licht beweegt, de MET-waarde is dan tussen 1,6 en 2,6. Matige activiteit betekent dat de activiteit wat moeite kost maar praten tijdens het uitvoeren hiervan is nog mogelijk, de MET-waarde is hiervoor tussen de 3,0 en 5,9. Bij zware intensieve lichamelijke activiteit gaat iemand zwaarder ademhalen en is de hartslag hoger, dit zijn activiteiten waarbij de MET-waarde hoger is dan 6,0 (Gezondheidsraad, 2017).

Voorbeelden van MET-waardes:

Soort beweging MET-waarde 18 jaar en ouder MET-waarde 4 t/m 17 jaar
Afwassen 2,5 2,5
Boodschappen doen 2,3 2,3
Hond uitlaten 3 3
Trap open, langzaam 4 4
Traplopen, snel 8,8 8,8
Wandelen, rustig, 3-5 km/uur 3,5 2,9
Wandelen, matig, 5-6 km/uur 4,3 3,6
Wandelen, stevig, 6-7 km/uur 5 4,6
Hardlopen 8 6,5
Fietsen, rustig, < 16 km/uur 4 4
Fietsen, lichte inspanning 6,8 4,7
Fietsen, stevig, 19-22 km/uur 8 6,2
Tennis 7,3 7

(Voedingscentrum, z.d.).

Een MET-waarde onder 1,6 heet ‘sedentair gedrag’ en dit betekent dat het lichaam minder gebruik maakt van energie. Voorbeelden hiervan zijn televisie kijken, computeren en zitten op school of werk. Sedentair gedrag kan voor gezondheidsrisico’s zorgen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde kankers. Sedentair kan ook tot overgewicht leiden (Bel et al., 2016). Door de risico’s van sedentair gedrag lijken de beweegrichtlijnen dus logisch voor het behouden en/of verbeteren van de gezondheid.

blog wandelen 2 300x201 - Wandel je fit!

Voordelen van wandelen

Zoals hierboven genoemd kan sedentair gedrag zorgen voor gezondheidsproblemen. Andersom kan wandelen bijdragen aan een betere gezondheid. Bewegen in het algemeen verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen. Verder hangt veel bewegen samen met een lager risico op borst- en darmkanker. Hoe meer er wordt bewogen, hoe gunstiger het is voor de gezondheid. Bij ouderen verlaagt bewegen daarnaast het risico op fracturen en verbetert het de spierkracht en loopsnelheid (Gezondheidsraad, 2017).

Er is onderzoek gedaan naar het wandelen in de natuur en het effect op de mentale gezondheid. Uit de resultaten komt naar voren dat mensen die net hadden gewandeld in de natuur hoger scoorden op zelfverzekerdheid dan mensen die net aankwamen om te wandelen. Wandelen heeft ook nog meer voordelen anders dan lichaamsbeweging, het kan namelijk dienen als recreatie, reizen, gezelschap, ontspanning en herstel (Barton et al.,2009)

Kortom: wandelen is goed voor de mentale en fysieke gezondheid. Dus haal de wandelschoenen uit de kast en ga naar buiten!

Bronnen

Barton, J., Hine, R., & Pretty, J. (2009). The health benefits of walking in greenspaces of high natural and heritage value. Journal of Integrative Environmental Sciences, 6(4), 261–278. https://doi.org/10.1080/19438150903378425

Bel, S., de Ridder, K., Lebacq, T., Ost, C., & Teppers, E. (2016). Lichaamsbeweging en sedentair gedrag. Voedselconsumptiepeiling, 2014–2015(3), 1–283. https://fcs.wiv-isp.be/nl/Gedeelde%20%20documenten/NEDERLANDS/PA_NL.pdf

Gezondheidsraad. (2017a). Beweegrichtlijnen 2017, Kernadvies. https://www.gezondheidsraad.nl/binaries/gezondheidsraad/documenten/adviezen/2017/08/22/beweegrichtlijnen-2017/kernadvies-Beweegrichtlijnen-2017.pdf

Gezondheidsraad. (2017b). Beweegrichtlijnen 2017, Samenvatting. https://www.gezondheidsraad.nl/binaries/gezondheidsraad/documenten/adviezen/2017/08/22/beweegrichtlijnen-2017/samenvatting-Beweegrichtlijnen-2017.pdf

Voedingscentrum. (z.d.). Bewegen. Geraadpleegd op 29 april 2021, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/bewegen.aspx