Vandaag is het Homemade Soup Day, ofwel zelfgemaakte soepdag. Niets is lekkerder dan een kopje heerlijk warme soep op een koude winterdag als vandaag. Meestal komt dit uit een blik, want dat is lekker makkelijk en snel. Maar vaak zitten hier ook allerlei toevoegingen in om de soep lekker en langer houdbaar te maken. In deze blog geven we je een heerlijk recept om zelf heel gemakkelijk overheerlijke tomatensoep te maken!

Mijn moeder maakte vroeger een gigantische pan soep voor de zondagmiddaglunch. Zo’n pan van tien liter, waar we met 6 personen en een kleuter van aten. Ze maakte deze (tomaten)groentesoep vaak al op zaterdag, en voor we aan de lunch toe waren op zondagmiddag was de pan al half leeg! Dit kwam doordat mijn broers er een handje van hadden op zaterdagavond even ‘een lekker bakje’ te nemen (waarbij dus de halve pan leeg ging). De soepen uit blik gingen een stuk minder hard… Wij waren dus overduidelijk fan van zelfgemaakte soep. Eet jij ook graag zelfgemaakte soep? Of ga je voor lekker makkelijk uit blik? Met onderstaand recept bewijzen we dat zelfgemaakte soep helemaal niet zo ingewikkeld is, en ook niet eens zo heel veel langer duurt om te maken dan soep uit blik!

Recept zelfgemaakte tomatensoep volgens Jamie Oliver (4 personen)

appetizer bowl bread 539451 1024x683 - Zelfgemaakte soepdag
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 middelgrote ui
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • 1 blokje kip- of groentenbouillon
  • 1 blik gepelde tomaten van 400 gr
  • 3 grote rijpe tomaten
  • een half bosje basilicum
  • zeezout en zwarte peper uit de molen

Bereidingswijze
Zet een grote pan op matig vuur en doe er 2 el. olijfolie in. Doe alle gehakte en gesneden groenten in de pan en roer ze met een houten lepel door elkaar. Leg de deksel schuin op de pan en laat 10 minuten op het vuur staan, tot de wortels zacht zijn, maar nog wel vorm hebben, en de uien goudbruin zijn.

Los de bouillonblokjes al roerend op in 0,9 liter kokend water en giet het vocht in de pan bij de groenten, samen met de gepelde tomaten uit blik en de verse tomaten inclusief de groene steeltjes die er bij sommige tomaten nog aan zitten (die geven een heerlijke smaak!). Roer en breng de soep aan de kook.

Zet het vuur wat lager en laat de soep met het deksel op de pan 10 minuten zachtjes pruttelen. Pluk intussen de basilicumblaadjes van de steeltjes.

Haal de pan van het vuur. Haal de groene tomatensteeltjes eruit. Breng de soep op smaak met zout en peper en doe er de basilicumblaadjes in. Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine. Proef en breng op smaak voordat je hem opschept.

Je kunt de soep serveren met een eetlepel crème fraîche en wat basilicumblaadjes ter garnering.

Eet smakelijk!