Gezonde levensstijl Blog 27 dec e1545122351768 - Diëten. Zin of onzin?

Nog een aantal dagen en dan start het nieuwe jaar. De tijd voor goede voornemens en dus de tijd om aan een (nieuw) dieet te beginnen. Toch? In deze blog nemen we een aantal diëten onder de loep. Lees snel verder!

Wat is een dieet?
Een dieet is een methode om op een (snelle) manier af te vallen. Er zijn een tal van diëten waardoor je op een snelle manier gewicht gaat verliezen. Je kunt het zien als een manier van eten waarin je een aantal regels hebt waar je je aan moet houden.

Welke diëten zijn er allemaal? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen? Wij hebben de vier bekendste diëten op een rijtje gezet en voor jou vergeleken.

Koolhydraatarm dieet
Bij een koolhydraatarm dieet eet je minder (max. 150 gram) koolhydraten dan normaal (225 gram). Er wordt beweerd dat je hier sneller van afvalt en dat het gezonder zou zijn om koolhydraatrijke producten te vermijden. Met een koolhydraatarm dieet waar bij je ook minder calorieën binnenkrijgt kun je zeker afvallen, omdat het minder energie levert dan je behoefte. Het voordeel van dit dieet is dat je vaak meer eiwitten binnenkrijgt. Dit zorgt voor een meer verzadigd gevoel en eiwitten zijn belangrijk voor de spieropbouw. De nadelen van een koolhydraatarm dieet zijn dat ze ook rijk zijn aan (verzadigde) vetten. Verzadigde vetten zijn niet zo goed voor onze gezondheid, omdat ze een verhoogd risico op hart- en vaatziekten veroorzaken. Daarnaast mis je met dit dieet veel belangrijke vitamines en vezels. Koolhydraatrijke producten als volkorenbrood, volkoren graanproducten, groenten, fruit en peulvruchten leveren B-vitamines, vezels en een aantal belangrijke mineralen. Bij een koolhydraatarm dieet loop je een groter risico om tekorten te krijgen op deze voedingsstoffen.

Koolhydraatarm Blog 27 dec 1024x692 - Diëten. Zin of onzin?

Sapkuren
Bij een sapkuur drink je alleen maar sapjes en eet je deze dagen helemaal niks. Bij een sapkuur krijg je heel weinig calorieën binnen, waardoor je dus ook te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Je verliest dus bij een sapkuur vaak veel gewicht, in het begin vooral vocht. Al snel zal het lichaam ook spierweefsel gaan afbreken als je een sapkuur voor langere tijd aanhoudt. Een aantal dagen vasten kan niet zoveel kwaad, maar heeft niet zoveel zin.

Glutenvrij
Een aantal jaren geleden was glutenvrij eten een grote hit! Gluten zouden slecht zijn voor onze gezondheid en ervoor zorgen dat je aankomt in gewicht. Gluten is een mengsel van eiwitten die in een aantal granen voorkomen (tarwe, rogge en gerst). Gluten geven bij mensen met een glutenallergie of coeliakie buikklachten, maar wanneer jij hier geen allergie voor hebt kun je gerust producten met gluten eten. Het is niet schadelijk om glutenvrij te eten, maar de kans is wel aanwezig dat je te weinig vezels, B-vitamines en een aantal mineralen binnenkrijgt.  Ook met een glutenvrij dieet kun je afvallen, maar kijk of dit wel echt bij je past. Je moet immers een hoop artikelen uit je voedingspatroon schrappen.

Dieten 27 dec 1024x682 - Diëten. Zin of onzin?

Dus wel of geen dieet volgen?
Het grote nadeel van al deze diëten is dat je jezelf een aantal regels oplegt en dus jezelf verbiedt om een bepaald aantal producten te vermijden. Eet je heel graag brood, maar wil je een koolhydraatarm dieet volgen? De kans is groot dat je dit niet voor langere tijd gaat volhouden en na een aantal weken weer terugvalt in je oude voedingspatroon. Kies liever voor een verandering in je levensstijl. Is afvallen je doel? Eet dan bijvoorbeeld een boterham minder en kies in plaats van grote bak romige volle kwark als tussendoortje voor een kleiner schaaltje. Op deze manier hoef je jezelf geen restricties op te leggen en houd je je levensstijl langer vol met een blijvend resultaat. Ook kan het helpen om hulp te vragen aan een diëtist. Zij is opgeleid om jou hierbij te helpen en zorgt ervoor dat je geen tekorten oploopt.