Nog maar twee weken en dan is het alweer kerst. Heb je nog geen idee wat je moet maken voor het kerstdiner of wil je eigenlijk wel is een keer wat gezonds op tafel zetten. Geen probleem, want wij zullen je vandaag tips geven hoe jij een gezond, smakelijk en makkelijk diner op tafel zet.
Voorgerecht
Ingrediënten (voor 2 personen)
15-30 minuten
- 70 gram volkorencouscous
- 2 el pijnboompitten, geroosterd
- 2 rode paprika’s
- 50 gram zongedroogde tomaten
- 2 el olijven
- 50 gram feta
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bereid de couscous zoals aangegeven op de verpakking. Snijd de paprika’s in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd de zongedroogde tomaten, olijven en feta in kleine stukjes en meng dit met de pijnboompitten door de couscous. Vul de paprikahelften met het couscousmengsel en zet dit ongeveer 12 minuten in de oven.
Voedingswaarde
Energie 256 kcal
Vet 9,4 gram
Verzadigd vet 3,1 gram
Eiwit 11 gram
Koolhydraten 29,7 gram
Vezels 5,7 gram
Hoofdgerecht
Ingrediënten (voor 2 personen)
60+ minuten
Voor de zalm
-
- 2 zalmmoten
- 2 el Italiaanse kruiden
- Veldsla
- Peper en zout
- Olijfolie
- 6 el magere kwark
- 2 el citroensap
- ½ komkommer
Voor de aardappels
- 4 grote aardappelen
- 4 el Italiaanse kruiden
- 2 tenen knoflook
- 2 el paprikapoeder
- Peper en zout
- Olijfolie
Bestrooi de zalm met de Italiaanse kruiden en eventueel peper en zout. Bak de zalm in een pan met olijfolie gaar in ongeveer 6-7 minuten per kant in een koekenpan. Snijd de komkommer in kleine blokjes en meng deze samen met de kwark. Breng dit op smaak met de citroensap en peper en zout. Leg de sla op een bord en leg hierop de zalm met een lepel van het komkommermengsel.
Bereiding aardappelen
Verwarm de oven voor op 175 graden en was de aardappelen en dep ze droog. Prik een aantal gaatjes in de aardappel en zet ze voor 4 minuten in de magnetron op de hoogste stand. Draai de aardappelen om en zet ze nog voor 4 minuten in de magnetron. Laat ze iets afkoelen. Snijd de aardappelen in de lengte in vier parten en bestrooi elk part met de paprikapoeder, Italiaanse kruiden en peper en zout naar smaak. Verwarm de olijfolie in een ban en bak de knoflook en voeg vervolgens de aardappelen toe. Bak dit goudbruin. Leg vervolgens de aardappelen op een ovenplaat en bak ze in 15-20 minuten in de oven zodat ze krokant worden.
Serveer de zalm en aardappelen samen met bijvoorbeeld deze ratatouille
Voedingswaarde
Energie 440 kcal
Vet 21,9 gram
Waarvan verzadigd 4 gram
Eiwit 28 gram
Koolhydraten 30,6 gram
Vezels 3,5 gram
Nagerecht
Ingrediënten (voor 2 personen)
10 minuten
Voor de vulling
- 2 appels, in blokjes
- Sap van ½ citroen
- 60 ml water
- 1 tl kaneel
- 20 gram suiker
- 2 el agavesiroop/honing
Voor de topping
- 190 gram havermout
- 30 gram suiker
- 30 gram gehakte noten, ongezouten
- 1 tl kaneel
- 100 ml zonnebloemolie
- 2 el agavesiroop/honing
Verwarm de oven voor op 180 graden en snijd de appels in kleine blokjes en doe dit in een bak. Doe de overige ingrediënten voor de vulling hierbij, en roer dit goed door elkaar. Schep het in een grote ovenschaal. Doe de ingrediënten voor de topping in een andere kom en meng dit door elkaar. Strooi dit mengsel over de laag appels en zet het ongeveer 50 minuten in de oven. Serveer het nagerecht samen met een bolletje ijs.
Voedingswaarde
Energie 255 kcal
Vet 13 gram
Waarvan verzadigd 1,85 gram
Eiwit 2,2 gram
Koolhydraten 30 gram
Vezels 4 gram