Van Leeuwen Catering zet duurzaamheid in het zonnetje

Vanwege de Week van de Duurzaamheid organiseert duurzame cateraar Van Leeuwen Catering verschillende activiteiten. Zo wil de organisatie duurzaamheid in het zonnetje zetten. Een diner bij de gemeente, een standje met insecten om te proeven, alles staat deze week in het teken van duurzaamheid.

Bezoekers van het restaurant van de gemeente konden dinsdag een duurzaamheidsspel spelen: zij konden verschillende producten op volgorde van duurzaamheid leggen, waarna zij uitleg kregen over het hoe en waarom. Daarnaast konden de bezoekers sprinkhanen proeven, wat bij uitstek duurzame hapjes zijn. Gelijksoortige proeverijen werden deze week georganiseerd op verschillende van onze FOOD4YOU-locaties, zoals de Hogeschool Utrecht locatie Amersfoort, iPabo en de HU.

Duurzaam diner
Daarnaast mochten wij woensdag een duurzaam diner verzorgen voor gemeente Leidschendam-Voorburg op een nieuwbouwlocatie in Stompwijk. Een belangrijk criterium was seizoensgebonden producten te gebruiken die voornamelijk in Nederland worden geproduceerd. Dat scheelt in transport, en zorgt voor een lagere CO2-uitstoot.

Minder vlees
Ook gebruikten we minder vlees. De veeteelt is wereldwijd verantwoordelijk voor ongeveer 14,5% van de broeikasgasemissies, 38% van het landgebruik door mensen en 7-80% door het agrarische watergebruik. Mannen produceren zo’n 5,8 kg CO2-uitstoot per jaar en vrouwen zo’n 4,8 kg. Dat komt deels doordat mannen meer eten dan vrouwen, maar ook omdat ze vaak meer vlees eten. Vlees is heel makkelijk te vervangen door noten, peulvruchten en door simpelweg per productgroep de meest duurzame opties te kiezen.

Eén keer per week vis of schaaldieren eten is goed voor de gezondheid, maar visvangst en viskweek is niet altijd goed voor natuur en milieu. Er zijn wel manieren om zo milieubewust vis te consumeren. Kies vis met een keurmerk (biologisch of ASC) die stellen eisen op het gebied van duurzame visserij of verantwoorde kweek.

In het algemeen geldt:
1. Verspil zo min mogelijk voedsel
2. Eet minder rood en bewerkt vlees
3. Neem niet meer zuivel en kaas dan je nodig hebt
4. Eet niet meer dan je nodig hebt en vermijd snacks en snoep
5. Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken en alcohol
6. Ga voor volkoren graanproducten, groente en fruit
7. Let bij groente en fruit op herkomst en seizoen

Zo eet je lekker én bewust!