Duurzaamheid vinden wij erg belangrijk. Je hoort het ook steeds meer om je heen; in het nieuws, in reclames op tv en op de radio… Dit is geen ver-van-je-bed-show; zelf kun je ook dingen doen om duurzamer bezig te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld je eetpatroon verduurzamen. Maar hóe doe je dat dan? Vandaag deel ik vijf beknopte tips met je.

Tip 1: Verspil geen voedsel

In de blog van vorige week heb je al veel kunnen lezen over hoe je minder voedsel kan verspillen.

Tip 2: Eet minder bewerkte producten

Een van de meest gezonde en duurzame tips is stoppen met het eten van bewerkte producten zoals koek, snoep en kant-en-klare maaltijden en dergelijke. Onderzoek laat zien dat mensen die veel bewerkte snacks nuttigen, zowel op gezondheid als duurzaamheid laag scoren1. Deze snacks verliezen door de bewerking hun voedingswaarde en bevatten dus bijna geen vezels, vitaminen en mineralen. Daarnaast zijn ze vaak rijk aan suikers, verzadigd vet en zout, ofwel ingrediënten die je gezondheid niet bevorderen!

Daarnaast zit er veel palmolie in deze producten, waar bijvoorbeeld in Indonesië hele regenwouden voor worden gekapt2. Bovendien zijn veel bewerkte producten verpakt in plastic, wat de afvalberg ook nog eens vergroot. Dubbel niet-duurzaam dus ;-).

Tip 3: Vaker vegetarisch of plantaardig

Vaker vegetarisch of plantaardig eten is een goede stap naar een duurzamer eetpatroon. Vlees (en dan met name rood vlees) en zuivel hebben namelijk een grote milieu-impact, door de grondstoffen die de teelt nodig heeft en de grote hoeveelheden broeikassen (CO2, methaan en lachgas) die vrijkomen bij de productie. Een flexitarisch (sommige dagen geen vlees) en pescotarisch (geen vlees, wel vis) eetpatroon zijn een stap in de goede richting naar een gezonder en duurzamer eetpatroon3. Je kan vlees makkelijk vervangen voor producten zoals tempeh, tofu, ei, een handje ongezouten noten of een vleesvervanger.

anna pelzer 472429 unsplash 1024x683 - Een duurzamer eetpatroon... Hoe dan?

Tip 4: Eet lokaal en seizoensgebonden

Door lokaal en seizoensgebonden te eten verminder je de voedselkilometers die worden afgelegd door transport. Hierdoor pakt de milieubelasting, oftewel de footprint, lager uit. Zeker wanneer producten per vrachtwagen of schip worden vervoerd, want dan is de uitstoot lager dan wanneer iets wordt ingevlogen4. Daarnaast is lokaal en seizoensgebonden voedsel vaak ook veel goedkoper!

Tip 5: Kies voor keurmerken

Keurmerken helpen ons bij het kiezen voor gezondere en duurzamere producten. Dit jaar zijn door Milieu Centraal, het Voedingscentrum en andere experts de keurmerken opnieuw beoordeeld. Bij deze beoordeling is gekeken naar de duurzaamheidswinst (hoe hoog zijn de duurzaamheidseisen), transparantie (is informatie over het keurmerk makkelijk te vinden en geeft het een goed beeld waar het keurmerk over gaat?) en betrouwbaarheid. Uit deze beoordeling zijn 10 topkeurmerken naar voren gekomen5:

  1. ASC
  2. Beter Leven keurmerk (2 en 3 sterren)
  3. Demeter
  4. EKO
  5. Europees keurmerk voor biologische landbouw
  6. Fairtrade/Max Havelaar
  7. On the way to PlanetProof
  8. MSC
  9. Rainforest Alliance
  10. UTZ

Als je producten gebruikt die een van deze keurmerken voeren, zit je dus altijd goed!

Bronnen:

  1. Van Dooren C, Marinussen M, Blonk H, Aiking H, Vellinga P. Exploring dietary guidelines based on ecological and nutritional values: A comparison of six dietary patterns. Food Policy. 2014; 44(1): 36-46.
  2. Milieu Centraal. Palmolie. https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/tropische-producten/palmolie/ (Geraadpleegd op 10 april 2019).
  3. Van Dooren C. Thesis: Simultaneous optimization of the nutritional quality and environmental sustainability of diets. 2018.
  4. Milieu Centraal. Groente en fruit. https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/groenten-in-de-hoofdrol/groente-en-fruit/ (Geraadpleegd op 10 april 2019).
  5. Voedingscentrum. Keurmerken. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/keurmerken.aspx (Geraadpleegd op 10 april 2019).