blog fruit - Waarom is fruit zo gezond?

FRUIT

Deze maand is het de Maand van de Gezondheid. Tijdens deze maand staat er elke week een ander thema centraal. Voor deze derde week is dat thema FRUIT!

Je hebt vast wel eens gehoord of gelezen dat het eten van fruit goed voor je is. Waarom is fruit dan zo gezond? Hoeveel fruit moet je per dag eten? Hoe kan je op een duurzame manier fruit eten? Allemaal vragen over fruit waar je misschien nu nog niet het antwoord op weet. Lees snel verder, want in deze blog wordt alles uitgelegd over fruit!

Advies

Fruit staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om dagelijks 2 stuks fruit (200 gram) te eten. Hierbij is het belangrijk om de soorten fruit die je eet af te wisselen omdat niet elk fruit alle voedingsstoffen bevat1. Nu denk je misschien, dan ga ik lekker vruchtensap drinken! Helaas moeten we je dan teleurstellen want vruchtensap is helemaal niet zo gezond. Sap gemaakt van fruit staat namelijk niet in de Schijf van Vijf doordat dit veel suiker en minder vezels en voedingsstoffen bevat. Het eten van fruit vult ook meer dan het drinken van fruit2. Bedenk bijvoorbeeld maar dat je voller zit van het eten van een sinaasappel dan van het drinken van een glas sinaasappelsap. Daarnaast zitten er veel zuren in vruchtensap en dit is slecht voor je gebit doordat het je tandglazuur kan beschadigen3. Ook wordt de kans op overgewicht en het ontstaan van diabetes mellitus type 2 verhoogt door het drinken van vruchtensap2.

Gezondheid

Oké, dus het drinken van vruchtensap is niet gezond, maar waarom is het eten van fruit dan wel gezond? Door het eten van fruit verlaag je de kans op hartziekten en beroertes en heb je een lager risico op het ontstaan van diabetes mellitus type 2 en longkanker4. Fruit bevat veel water en voedingsstoffen, zoals kalium, dat zorgt voor een normale bloeddruk1,5. Ook bevat fruit veel vezels en dit zorgt voor een goede werking van je spijsvertering6. Verder bevat fruit relatief weinig calorieën. Let daarbij wel op dat je voor het eten van fruit dit goed van te voren wast. Voedselinfectie kan namelijk ontstaan als fruit niet goed gewassen wordt, door de virussen en bacteriën die op fruit aanwezig zijn1.

Duurzaamheid

Bij Van Leeuwen Catering zijn we ook steeds meer bezig met het thema duurzaamheid. Wist je dat je met het eten van fruit ook rekening kan houden met duurzaamheid? Eerder schreven we daar al een blog over waarin dit wordt uitgelegd en je tips krijgt om zelf duurzaam fruit te kiezen. Deze blog kan je HIER teruglezen.

Tips

Nu weet je waarom fruit zo gezond is, waarom vruchtensap dat niet is en hoe je op een duurzame manier fruit kan eten. Vind je het toch nog lastig om voldoende fruit te eten op een dag? Probeer dan eens fruit te eten op je brood: denk bijvoorbeeld aan plakjes banaan, peer of aardbei. Ook kan je bijvoorbeeld fruit door magere of halfvolle yoghurt of door een salade doen. Keuze genoeg dus!

Bronnenlijst

  1. Voedingscentrum. Fruit. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fruit.aspx?query=fruit (Geraadpleegd op 2 april 2020).
  1. Voedingscentrum. Vruchtensap. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vruchtensap.aspx?query=vruchtensap (Geraadpleegd op 2 april 2020).
  1. Consumentenbond. Tanderosie door zure voedingsmiddelen. https://www.consumentenbond.nl/gezond-eten/tanderosie (Geraadpleegd op 3 april 2020).
  1. Harvard. Vegetables and Fruits. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/vegetables-and-fruits/ (Geraadpleegd op 3 april 2020).
  1. Sydne J. Newberry, Mei Chung, Cheryl A.M. Anderson, Christine Chen, Zhuxuan Fu, Alice Tang, et al. Sodium and Potassium Intake: Effects on Chronic Disease Outcomes and Risks. AHRQ Publication Juni 2018; No. 18-EHC009-EF.
  1. Voedingscentrum. Vezels. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx?query=vezels (Geraadpleegd op 3 april 2020).