Van Leeuwen Catering maakt er een mooie gewoonte van om iedereen een kans te geven op werk. Een gevarieerde samenstelling van het personeelsbestand zorgt voor een hechter team, zo stelt het bedrijf. “Het kost soms wat extra aandacht, maar daar loopt niemand bij ons voor weg.”

Colinda Verhelst, communicatiemedewerker van Van Leeuwen Catering, weet als geen ander hoe het is om een afstand tot de arbeidsmarkt te hebben. Zij had die afstand ook, maar de cateraar sloot haar in de armen en zorgde ervoor dat Colinda dagelijks geniet van haar werk. “Het past simpelweg in onze doelstelling om iedereen een kans te geven”, vertelt Colinda. “We hebben een gastvrij hart. De helft van ons personeel is in vaste dienst en van die groep had een derde een afstand tot de arbeidsmarkt. Iedereen bij Van Leeuwen staat achter het beleid. Het is mooi om te zien dat we allemaal wat meer op elkaar passen.”

Voorbeeld voor andere bedrijven
Het WerkgeversServicepunt Zuid-Holland Centraal speelt een belangrijke rol bij de plaatsing van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij zijn blij dat familiebedrijf Van Leeuwen Catering er een goede gewoonte van maakt om mensen als Joshua een kans te geven. Zij zien het bedrijf als voorbeeld van hoe het zou moeten.

Van Leeuwen Catering begon ooit lokaal, met een grote betrokkenheid bij de regio en ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een allround cateraar, met de focus op onderwijsinstellingen, maar ook bijvoorbeeld bij het restaurant van de gemeente Leidschendam-Voorburg, de werkplek van Joshua Ternatus (30). De drukte van de lunch is zojuist voorbij wanneer hij ontspannen aanschuift.

Zelfvertrouwen en faalangst
Afgelopen februari startte Joshua zijn Leerwerktraject. Momenteel werkt hij er 24 uur in de week. “Ik kan inmiddels goed onder druk werken en heb geleerd hulp te vragen wanneer dat nodig is. Ik voel me hier relaxt.” Terwijl Joshua jarenlang een onrustig bestaan leidde. Van zijn zevende tot zijn 18de woonde hij in Portugal, Pakistan, Oman en België. “In de tijd in het buitenland sprak ik alleen Engels, het Nederlands kwam er niet meer aan te pas. Dus toen ik in 2008 terugkwam in Nederland voelde ik me onzeker over de taal. Ik verloor mijn toekomstdromen uit het oog.” Door een gebrek aan zelfvertrouwen vanwege zijn taalachterstand belandde Joshua bij Van Leeuwen Catering. “Ik had nog nooit in de horeca gewerkt, gelukkig vingen de collega’s me hier goed op en voor ik het wist had ik mijn zelfvertrouwen en faalangst onder controle.” Joshua spreekt nog regelmatig met zijn jobcoach en dat vindt hij prettig: “Ik kan haar alles vertellen, positief en negatief, en ze houdt me in balans en geeft me advies.”

Toekomstdroom hervonden
Voor Joshua zijn het WerkgeversServicepunt Zuid-Holland Centraal en Van Leeuwen Catering een geschenk uit de hemel. Hij heeft er zijn toekomstdroom hervonden. “Ik blijf nog graag een jaar of twee werken in het restaurant, ook om mezelf te blijven ontwikkelen. Daarna wil ik me weer volledig storten op mijn analoge fotografie.”

Colinda Verhelst van Van Leeuwen Catering heeft nog wel een tip voor twijfelende bedrijven: “Probeer het gewoon een keer met iemand die moeilijk aan de slag komt. Wij kregen er een hechter team van, met bewuste en leuke collega’s.”