Vandaag is het Våffledagen! Hoe? Misschien is deze dag beter bekend als de Wafeldag! Een nationale feestdag uit Zweden die wij maar al te graag verwelkomen. Vandaag hebben we een lekker, maar toch redelijk gezond wafelrecept voor je. Benieuwd hoe je dit maakt? Lees snel verder!

Je vraagt je vast af: hoe is de dag van de Wafel ontstaan?

Fun fact: grote kans dat dit per ongeluk is gebeurd. Vandaag wordt namelijk in de christelijke religie Annunciatie of Maria Boodschap gevierd, de aankondiging van de geboorte van Jezus aan Maria. De naam van deze dag is in het Zweeds Vårfrudagen. In de loop van de tijd werd dit -bewust óf onbewust- verbasterd tot Våffledagen, wat dus Wafeldag betekent!

Wafels zijn ontzettend lekker, maar helaas niet erg gezond. Wees niet getreurd, want wij hebben een redelijk gezond recept voor je! Normaal bevat een wafel al snel 400 calorieën, wat enorm veel is. De wafel van onderstaand recept bevat 190 calorieën, een stuk minder dus! Daarnaast zit in deze wafel veel minder vet en meer eiwit en vezel.

Gezondere wafels van havermout (4 stuks)

bread cherries daisies 131056 300x200 - Dag van de Wafel

Ingrediënten
– 125 gram fijne havermout
– 100 gram magere yoghurt
– 50 ml halfvolle melk
– 2 eieren
– 2 eetlepels honing
– 1 ½ theelepel bakpoeder
– ½ theelepel kaneel
– snufje zout

Bereidingswijze

Verwarm het wafelijzer. Doe de havermout in de keukenmachine of blender en mix het fijn tot je havermoutmeel hebt. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en mix dit tot een glad beslag.
Vet het wafelijzer in, indien nodig met een beetje olie. Verdeel een deel van het beslag over de vorm en bak de wafels gaar. Serveer de wafels naar smaak met een beetje vers fruit of honing.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde per wafel:
190 kcal
4,8 g vet
1,3 g vv
8,6 g eiwit
26,8 g koolhydraten
2,4 g vezels