VEGETARISCH

Deze maand is het de maand van de gezondheid. Tijdens deze maand staat er elke week een ander thema centraal. Voor deze tweede week is dat thema VEGETARISCH!

Vegetarisch eten wordt steeds populairder en dat is goed nieuws! Wist je namelijk dat minder dierlijke producten eten en meer plantaardig eten goed is voor het milieu? Ook heeft een meer plantaardig voedingspatroon voordelen voor je gezondheid. Eet jij al vegetarisch, probeer je meer vegetarisch te eten, of ben je gewoonweg benieuwd naar die gekke planteneters? Lees dan snel verder! In deze blog lees je meer over een vegetarisch voedingspatroon en de voordelen hiervan. Daarnaast bekijken we ook nog vleesvervangers, duurzaamheid en hoe jij op een gezonde manier vegetarisch kan gaan eten.

Voedingsstoffen

Om te beginnen, een korte uitleg over de verschillende vormen van plantaardig eten. Een vegetariër eet helemaal geen vlees en vis, een pescetariër eet geen vlees en wel vis, een flexitariër eet op sommige dagen geen vlees en een veganist eet helemaal geen dierlijke producten en gebruikt ook geen producten die van dieren afkomstig zijn1. Maar is het eigenlijk wel goed om helemaal geen of minder vlees te eten? Jazeker! Wel bevat vlees een aantal belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B1, vitamine B12, eiwit en ijzer. Als je de dierlijke producten in je voedingspatroon vervangt voor producten met voldoende vitamine B1, vitamine B12, eiwit en ijzer kan je prima vegetarisch eten. Wanneer je dierlijke producten weglaat uit je voeding en deze niet vervangt voor andere producten kan je tekorten aan bovengenoemde voedingsstoffen krijgen2. Eerder schreven we al een blog over deze voedingsstoffen en tips om hiervan voldoende te eten, lees die blog HIER terug.

Alternatieven

Maar welke producten kan je dan gaan eten als je geen tekorten aan voedingsstoffen wilt oplopen? Peulvruchten, noten, ei, pitten, zaden, algen, producten op basis van soja en sommige vleesvervangers zijn goede alternatieven van dierlijke producten. Een vleesvervanger is gezond als het voldoet aan de volgende criteria:

 • Verzadigd vet: ≤2,5 g/100 g
 • Zout: ≤1,1 g/100 g
 • Eiwit: ≥20% van de energie
 • IJzer: ≥0,8 mg/100 g
 • Vitamine B12: ≥0,24 mcg/100 g en/of
 • Vitamine B1: ≥0,06 mg/100 g
 • Geen toegevoegd suiker3

Voordelen

Nu je weet wat een plantaardig voedingspatroon inhoudt en hoe je dierlijke producten in je voeding kan vervangen voor plantaardige producten ben je vast ook benieuwd wat de voordelen zijn van vegetarische eten. Minder vlees en meer volkoren graanproducten, groente, fruit en peulvruchten zorgt voor een lager risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Een hoofdzakelijk plantaardig voedingspatroon verlaagt ook het risico op het ontstaan van diabetes mellitus type 2. Daarnaast is het eten van rood vlees ook een risicofactor voor het ontstaan van darmkanker4.

Ook eten steeds meer mensen geen vlees vanwege het welzijn van de dieren. Wist je dat er jaarlijks meer dan een half miljard dieren geslacht worden in Nederland5? Naast dat vegetarisch eten voordelen heeft voor het dierenwijlzijn en jou gezondheid, heeft het ook voordelen voor het milieu. Plantaardige producten belasten het milieu minder dan dierlijke producten. Vooral vlees belast het milieu sterk. Het is daarom positief als er minder vlees gegeten wordt en dit vaker vervangen wordt door plantaardige producten2.

Eet jij al vegetarisch of wil je meer vegetarisch gaan eten, maar twijfel je nog of je daarmee geen tekort aan voedingsstoffen oploopt? Probeer dan eens een paar dagen je voeding bij te houden. Dit kan bijvoorbeeld met de app ‘’Eetmeter’’ van het Voedingscentrum. Hier kan je precies zijn hoeveel je van elke voedingsstof binnenkrijgt en of dit overeenkomt met de aanbevolen hoeveelheid6.

Bronnenlijst:

 1. Vegetariërsbond. Welke definitie hanteert de Vegetariërsbond voor vegetarisch en voor een vegetariër? https://www.vegetariers.nl/bewust/veelgestelde-vragen/welke-definitie-hanteert-de-vegetariersbond-voor-vegetarisch-en-voor-een-vegetarier (Geraadpleegd op 19 maart 2020).
 1. Voedingscentrum. Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vegetarisme-veganisme.aspx?query=vegetarisch (Geraadpleegd op 19 maart 2020).
 1. Voedingscentrum. Wat zijn gezonde vleesvervangers als je meer vegetarisch wilt eten? https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/wat-zijn-gezonde-vleesvervangers-als-je-meer-vegetarisch-plantaardig-wilt-eten.aspx?query=vleesvervangers (Geraadpleegd op 19 maart 2020).
 1. Harvard Medical School. Becoming a vegetarian. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/becoming-a-vegetarian (Geraadpleegd op 19 maart, 2020).
 1. CBS. Vleesproductie; aantal slachtingen en geslacht gewicht per diersoort.

https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/7123slac/table?fromstatweb (Geraadpleegd op 19 maart, 2020).

 1. Voedingscentrum. Mijn Eetmeter: app en online. https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/apps-en-tools-voedingscentrum/mijn-eetmeter-app-online.aspx?query=eetmeter (Geraadpleegd op 19 maart 2020).