Vandaag is het nationale Wine & Cheeseday, ofwel wijn- en kaasdag. Om dit te vieren staat vandaag in het teken van kaas! Je hebt kaas in verschillende soorten en maten, en het kan hartstikke lekker zijn voor bij de borrel. Een toastje met geitenkaas, een blokje oude kaas of… een stukje brie of roquefort. Schimmelkaas dus! Veel mensen associëren kaas met ongezond door het hoge vetgehalte, maar wat blijkt? Schimmelkaas heeft veel positieve gezondheidseffecten!

Schimmels

Best raar eigenlijk; een beschimmelde boterham gooi je waarschijnlijk meteen weg, terwijl je schimmelkaas – als je ervan houdt – gewoon op een toastje doet. In schimmelkaas zitten schimmels die niet schadelijk voor je zijn, zoals de blauwe aders in blauwaderkaas. De aders ontstaan door tijdens de rijping in de kaas te prikken. De schimmel die wordt gebruikt tijdens de productie van schimmelkazen is een Penicillium-soort, in een witte, groene of blauwe variant. Brie en camembert krijgen schimmel over hun korst gestrooid tijdens de productie. Bij andere kazen, zoals roquefort,  gaat er schimmel bij de wrongel (gestremde en uitgelekte melk) tijdens het productieproces.

Verhoogde levensverwachting

Het is bekend dat Franse mannen veel wijn drinken en daardoor verhoogde kans hebben om eerder te overlijden. Bij Franse vrouwen is gebleken dat zij er een zeer gezonde levensstijl op nahouden, met een zeer beperkte inname van wijn maar wel heel veel kaas! Er kan dan ook een groot verschil worden geconstateerd binnen de gemiddelde levensverwachting voor vrouwen uit dit land. Gemiddeld wordt men 82 jaar oud, maar vrouwen uit Frankrijk worden gemiddeld wel 85 jaar. Daarnaast zit in roquefort een stofje dat kan zorgen dat ontstekingen verdwijnen en het bloed op zekere hoogte wordt gezuiverd.

Antibiotica

In 1928 is toevallig de schimmel Penicillium Notatum aangetroffen in schimmelkaas. Al snel werd duidelijk dat het een antibacteriële stof bevat die ontstekingen kan voorkomen. Tegenwoordig wordt penicilline in ziekenhuizen veel gebruikt. Hiermee worden bacteriën in het lichaam bestreden. In de Franse schimmelkazen zitten ook bepaalde schimmels die een vergelijkbare werking hebben!